Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, susține că atât președinta Maia Sandu, cât și premierul Dorin Recean i-ar fi solicitat lista procurorilor pe care ea îi consideră integri pentru promovarea procedurii de vetting, ambele solicitări fiind făcute anul trecut pe vremea când era la conducerea structurii. Mai mult, Veronica Dragalin susține că membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Ion Guzun, ar fi încurajat procuratura să inițieze o cauză penală pentru presupuse hotărâri ilegale pronunțate de judecătorii Curții Supreme de Justiție. O scrisoare semnată recent de Veronica Dragalin, cu toate aceste acuzații, a fost expediată magistratei Mariana Ursachi, dar a fost făcută publică de avocata acesteia în timpul ședinței CSM. Maia Sandu a negat informațiile, Ion Guzun le-a calificat drept o strategie de apărare a magistraților, iar Dorin Recean nu a comentat.
,,La data de 5 aprilie 2025, doamna Mariana Ursachi a primit în poșta electronică o scrisoare de la doamna Veronica Dragalin, care a considerat foarte important în contextul procedurilor pe care le parcurge doamna Mariana Ursachi să-i comunice anumite lucruri”.
Inițial, avocata magistratei Mariana Ursachi, Cristina Ciubotaru, a anunțat despre existența scrisorii în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii în timp ce a solicitat recuzarea membrului CSM, Ion Guzun, în legătură cu examinarea contestației depuse de inspectorul-judecător, Victor Pruteanu, contra hotărârii Colegiului disciplinar din 19 aprilie 2024 ce vizează acțiunile mai multor judecători ai Curții Supreme de Justiție, printre care Mariana Ursachi ajunsă în vizorul opiniei publice după ce a indicat în declarația de avere un Porsche Cayenne pe care l-a evaluat la doar 11 mii de lei. Iar în scrisoare este menționat că Ion Guzun i-a scris Veronicăi Dragalin pe canalul de comunicare Signal după deciziile CSJ, mesaje pe care fosta șefa a Procuraturii Anticorupție le-a calificat drept ,,o încurajare a procuraturii de a iniția o cauză penală pe presupuse hotărâri ilegale emise de judecătorii CSJ referitor la deciziile din 1 august 2023”.
,,La 18:16 minute, domnul Guzun, mi-a trimis un link la postarea lui de Facebook, referitor la deciziile Curții Supreme de Justiție și a scris în trei mesaje separate următoare: Nu doar la voi e vesel. Cred că art. 307 este iminent, dar, întâi să avem majoritatea în CSM cu cei din Parlament. Păcat că ați lăsat-o pe doamna Pitic…”.
Mai mult, în același răvaș făcut public și pe pagina de Facebook a apărătoarei, Veronica Dragalin denunță că, pe parcursul anului 2024, ar fi ,,fost abordată de prim-ministrul Dorin Recean și de președinta Maia Sandu referitor la procedura vetting în privința procurorilor din Procuratura Anticorupție, ambii solicitând lista procurorilor pe care îi consider integri și care, din punctul meu de vedere, ar trebui să promoveze vettingul. Nu am transmis așa listă niciodată, pentru că consider incorectă implicarea politicului în procedura vetting și pentru că consideram că așa o listă ar putea fi folosită cu scopul diametral opus – să fie atacați procurorii pe care îi consider integri și corecți”.
Totodată, fosta șefa a structurii susține că Maia Sandu i-a solicitat la începutul acestui an să-și dea demisia din funcție în contextul rezultatelor alegerilor prezidențiale și referendumului pro-UE, cerere pe care ea a refuzat-o din motiv că nu-și asumă provocările Moscovei de la Chișinău. Într-o reacție făcută publică de Administrația Prezidențială, lidera de la Chișinău a afirmat că este regretabil ,,faptul că fosta procuroare-șefă face acuzații false cu privire la discuțiile pe care le-a avut cu” ea.
,,Șefa statului a vorbit în repetate rânduri despre necesitatea ca Procuratura Anticorupție, precum și întregul sistem de justiție, să se curețe de corupție și să devină un sistem puternic, independent, în care oamenii să aibă încredere. Procedura de vetting/pre-vetting este un instrument prin care o comisie de evaluatori externi analizează dosarele și propune eliminarea din sistem a persoanelor corupte”.
VO: În mesaj se menționează și că ,,alegerile din toamna trecută au demonstrat cum corupția politică, lăsată nepedepsită, s-a transformat în corupție electorală” care reprezintă ,,o amenințare directă la adresa suveranității și securității naționale”. Iar membrul Consiliul Superior al Magistraturii, Ion Guzun, a subliniat că ,,este regretabil când declarațiile personale, motivate de nemulțumiri legate de pierderea unei funcții de demnitate publică, sunt prezentate în public drept veridice asupra unei întregi reforme, iar o comunicare scoasă din context este prezentată ca un rechizitoriu. Acum, pot să constat că aceasta face parte dintr-o strategie de apărare a judecătorilor, care sunt subiecți al unei proceduri disciplinare pendinte la Consiliul Superior al Magistraturii”.
În data de 19 februarie, Veronica Dragalin și-a anunțat demisia din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție, subliniind că a luat această decizie pe fondul proiectului de lege privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate, prin reunirea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și Procuratura Anticorupție. Veronica Dragalin consideră că noua procuratură specializată are drept scop îndepărtarea sa din funcție.
Lasă un comentariu