NOUTĂȚI

Douăzeci și doi de tineri au inaugurat expoziția în aer liber „Arta împotriva urii: mărturii ale tinerilor”. Aceasta poate fi urmărită până în 22 noiembrie

Compus de Redacția STAR

Lucrările a peste 20 de artiști de pe ambele maluri ale Nistrului sunt expuse pe gardul Grădinii Publice „Ștefan cel Mare” din Capitală, în cadrul unei expoziții în aer liber intitulată „Arta împotriva urii: mărturii ale tinerilor”, care poate fi urmărită până în 22 noiembrie. Potrivit organizatorilor, expoziția va fi vernisată și la Tiraspol.

,,Considerăm că aceasta va transforma conceptul într-un limbaj mai accesibil și mai ușor de înțeles și, în cele din urmă, va conduce la înțelegerea faptului că trebuie să contracarăm prin toleranță, incluziune și acceptare. Sperăm, astfel, că aceasta va duce la o transformare generală’’, a spus Bea Ferenci, reprezentant ONU.

Lucrarea Ecaterinei Pascali explorează relațiile moderne dintre două persoane din grupuri etnice diferite, fiecare umilindu-l pe celălalt prin insulte verbale. Tăițeii roșii pe care îi consumă personajele simbolizează sângele vărsat în conflictele seculare dintre oameni de etnii diferite, susține autoarea.

,,Ei sunt legați printr-o poveste comună, însă lupta dintre ei continuă. Am vrut să arăt că nu doar adulții pot înțelege sensul acestor cuvinte, ci și copiii’’.

Uneori, cuvintele pot răni mai mult decât pumnii, spune Vladimir Liniuc, un alt participant la expoziție, care asociază conceptul de ură cu o lamă de cuțit, care în viziunea artistului divizează societatea.

,,Scopul lucrării mele este să le arăt oamenilor că trebuie să înceteze să mai folosească discursuri de ură și să învețe să fie mai toleranți’’.

Vizitatorii expoziției spun că posterele afișate pe gardul parcului le stârnesc curiozitatea și îi provoacă să reflecteze asupra fenomenelor vizate.

,,Este o variantă foarte bună de a manifesta orice problemă pe care o avem prin artă și să fim auziți’’.

,,Mă bucur să văd că avem astfel de proiecte expuse chiar aici, în parc, iar orice trecător le poate admira’’.

Expoziția „Arta împotriva urii: mărturii ale tinerilor” este implementată în cadrul Proiectului „Construirea păcii durabile și incluzive, consolidarea încrederii și a coeziunii sociale pe ambele maluri ale râului Nistru”, finanțat prin intermediul Fondului Națiunilor Unite pentru Consolidarea Păcii.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu