Moldova s-ar putea confrunta cu un deficit de energie electrică de până la 850 MW în orele de vârf, în cazul în care Rusia nu va mai livra gaze naturale în stânga Nistrului și central de la Cuciurgan nu va mai putea produce energie electric pentru malul drept al Nistrului. Guvernul anunță că va mobiliza toate sursele interne de producere: – centralele electrice cu termoficare ale Termoelectrica și CET Nord, care vor acoperi baza de consum de aproape 200 MW.
Încă 100 MW deja au fost contractați de către Energocom de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă din România la preț plafonat. Alte 100 MW urmează a fi contractați de la Centrala Termoelectrică de la Brazi a OMV Petrom. Totodată, Centrala Hidroelectrică de la Costești-Stânca poate acoperi până la 10 MW în bandă. Moldova mai dispune de energie generată de sursele regenerabile. Ele pot livra cantități ce variază între 50 și 150 de MW, în anumite ore, în funcție de condițiile climaterice.
Capacități de până la 200 MW sunt preconizate să fie achiziționate de pe bursa de energie electrică din România OPCOM pentru a acoperi vârfurile de consum. Prețurile pentru electricitate pe bursă sunt mai mari și foarte volatile, fiind dependente și de condițiile climaterice, dar și de cererea de piață. De aici și posibilitatea unei creșteri de tarif. Ministerul Energiei mai subliniază că, pentru a evita deconectările de energie, este necesar să reducem consumul mai ales în orele de vârf, dimineața între orele 7 și 11 și seara între 18 și 23.
,,Situația nu este simplă, dar avem puse la punct scenariile prin care vom asigura cu gaze naturale și energie electrică, în primul rând, malul drept al Nistrului și corespunzător, vom face față acestor provocări. Se poate întâmpla ca, izolat, să existe anumite întreruperi, dar situația este gestionabilă”, a spus Dorin Receanu.
În ceea ce privește consumul malului stâng al Nistrului (nu este inclus în graficul curbei de sarcină atașat), acesta variază între 120 MW și 180 MW. Malul stâng a anunțat că va acoperi consumul propriu prin funcționarea a unui bloc energetic la MGRES pe bază de cărbune, la o capacitate de aproape 140 MW, timp de 50 zile, cât sunt stocuri de cărbune, și prin funcționarea CHE Dubăsari la o capacitate variabilă.
Lasă un comentariu