NOUTĂȚI

Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii, în fața candidatei democrate Kamala Harris

Compus de Redacția STAR

Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii. Republicanul Trump, în vârstă de 78 de ani, a recucerit miercuri Casa Albă, într-o cursă împotriva democratei Kamala Harris, obținând peste cele 270 de voturi ale Colegiului Electoral necesare. Republicanii au reușit de asemenea să rupă de la democrați majoritatea în Senatul SUA. Astfel, pentru următorii doi ani republicanii vor avea o majoritate de 52 de locuri din cele 100 ale senatului.

Înconjurat de familie și de susținători influenți precum cel mai bogat om din lume, Elon Musk, Trump a urcat pe scenă la sediul său electoral din Florida, pentru a-și susține discursul victorios, în care a promis să lupte pentru viitorul americanilor.

„Vă mulțumesc foarte mult. SUA! SUA! SUA!”

„Ne vom ajuta țara să se vindece. Această țară are nevoie de tratament, de tratament urgent. Ne vor remedia granițele, vom rezolva toate problemele țării noastre. Este singurul motiv pentru care am făcut istorie în seara asta.”

Kamala Harris nu a avut nici-o adresare pentru susținătorii adunați la sediul ei de campanie. Biroul ei electoral spus că Harris va vorbi public mai târziu deoarece „mai sunt voturi de numărat”.

Mai mulți șefi de stat din UE s-au grăbit să îl felicite pe Trump și să își exprime dorința de a lucra cu el, dar au subliniat că vor proteja interesele Europei. În perioada premergătoare alegerilor din SUA, mai mulți politicieni europeni s-au declarat îngrijorați de ceea ce ar putea însemna o victorie a lui Trump, pentru chestiuni precum ajutorul pentru Ucraina și viitorul NATO. Trump a criticat în mod repetat alianța și s-a plâns că SUA contribuie prea mult la bugetul acesteia, în timp ce membrii UE cheltuiesc prea puțin pentru apărare. În timpul campaniei sale electorale, el a declarat că SUA ar apăra membrii NATO de un viitor atac al Rusiei numai dacă aceștia își îndeplinesc obligațiile de cheltuieli în domeniul apărării.

Secretarul General al NATO, Mark Rutte l-a felicitat miercuri pe Donald Trump pentru că a fost ales președinte al Statelor Unite și a subliniat faptul că membrii alianței își măresc cheltuielile militare, ca răspuns la criticile persistente ale lui Trump la adresa alianței occidentale.

„Conducerea sa va fi din nou esențială pentru a menține Alianța noastră puternică. Aștept cu nerăbdare să lucrez din nou cu el pentru a promova pacea prin forță, prin forța NATO”, a declarat șeful alianței transatlantice.

Ucrainenii au reacționat cu îngrijorare la vestea că Donald Trump va fi reales președinte al Statelor Unite, după ce în discursul său victorios acesta a promis să „oprească războaiele”. În timpul campaniei, Trump a declarat în repetate rânduri că ar putea pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina „într-o zi.” Când a fost întrebat cum, el a sugerat că ar supraveghea o înțelegere, dar a refuzat să ofere detalii. Democrații, adversarii politici ai lui Trump, care îl acuză de prietenie cu președintele rus Vladimir Putin, susțin că abordarea sa echivalează cu o capitulare a Ucrainei și va pune în pericol securitatea întregii Europe.

La victoria lui Trump a reacționat într-o manieră pragmatică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a subliniat că contează pe sprijinul bilateral continuu pentru Ucraina din partea Statelor Unite.

„Apreciez angajamentul președintelui Trump față de abordarea „pace prin forță” în afacerile globale. Acesta este exact principiul care poate aduce mai aproape o pace justă în Ucraina. Am speranța că vom putea pune acest principiu în aplicare împreună”, a scris președintele ucrainean.

L-a îndemnat pe Trump la colaborare și Uniunea Europeană.


„Îl felicit călduros pe Donald Trump. UE și SUA sunt mai mult decât aliați. Suntem legați de un adevărat parteneriat între popoarele noastre, care unește 800 de milioane de cetățeni. Așadar, să lucrăm împreună la o agendă transatlantică”, a scris președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Printre liderii care au l-au felicitat pe Trump pentru victoria la alegeri este și președinta Republicii Moldova Maia Sandu.

„Moldova prețuiește relația sa cu Statele Unite, partenerul nostru strategic, și așteaptă cu nerăbdare să aprofundeze cooperarea pentru un viitor de mai mare prosperitate și securitate pentru cetățenii noștri”, a scris Maia Sandu.

Pe de altă parte purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov a declarat că președintele Vladimir Putin nu intenționează să-l felicite pe Trump pentru victorie.


„Nu cunosc despre niciun plan al președintelui de a-l felicita pe Trump. Să nu uităm că vorbim despre o țară neprietenoasă. Numai timpul va spune dacă retorica lui Trump privind încetarea războiului din Ucraina se va transpune în realitate. Desigur, acest lucru nu poate fi realizat peste noapte”,
a declarat Peskov la o conferință de presă.

Rezultatul alegerilor din SUA este extrem de important nu doar pentru Europa, dar și pentru Orientul Mijlociu și este în primul rând o victorie pentru prim-ministrul Israelului Benjamin Netanyahu, care nu și-a ascuns preferința pentru victoria lui Trump, scrie The Guardian. În mesajul său de felicitare Netanyahu – care a avut o relație dificilă cu președintele democrat Joe Biden, care pune presiuni pe Israel pentru a obține o încetare a focului în Gaza în schimbul eliberării ostaticilor deținuți de Hamas. Natanyahu a declarat că întoarcerea la Casa Albă a lui Donald Trump este „cea mai mare revenire din istorie”.

„Întoarcerea dumneavoastră istorică la Casa Albă oferă un nou început pentru America și o reafirmare puternică a marii alianțe dintre Israel și America. Aceasta este o victorie uriașă!”, a declarat premierul israelian.

Donald Trump a mai fost președintele Statelor Unite ale Americii în perioada 2016-2020, după victoria în fața democratei Hillary Clinton. La alegerile din 2020, acesta a fost învins însă de actualul președinte Joe Biden. Ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump, care devine cel de-al 47-lea președinte al SUA, va avea loc luni, 20 ianuarie 2025, în clădirea Capitoliului din Washington.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu