După șapte luni de scandal, acuzații reciproce între PAS și MAN, grupele cu program prelungit devin din nou gratuite pentru elevii din Chișinău. De la 1 septembrie, acestea vor fi finanțate de municipalitate. Asta după ce, în semestrul doi al anului precedent de studii, Primarul Capitalei Ion Ceban a anunțat că Primăria nu dispune de bani, iar aceste grupe nu au putut funcționa, ceea ce a provocat proteste organizate de părinți și consilieri PAS. Consiliul Municipal Chișinău a alocat 70 de milioane de lei pentru finanțarea acestor activități educaționale abia în data de 30 iulie, aceasta fiind una din condițiile fracțiunii PAS pentru a vota bugetul municipal pentru anul 2024.
Potrivit ordinul emis de Primăria Chișinău, grupe cu program prelungit, finanțate de municipalitate, vor fi organizate pentru elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale, în semestrul 1 al anului de studii 2024-2025. Părinții interesați să depună o cerere la instituția de învățământ la care le este înscris copilul, în perioada 1-15 septembrie 2024.
„Noutăți bune pentru părinții din Chișinău! Într-un final, la insistența părinților, a societății civile, a consilierilor municipali PAS, grupele cu program prelungit vor fi finanțate integral din bugetul municipal. A fost nevoie de luni bune de presiune pentru ca bugetul orașului să reflecte așteptările părinților din municipiu. Buna practică din ultimii ani va fi reluată din luna septembrie”, a scris ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun pe pagina sa de facebook.
Deși anterior conducerea Primăriei declara că nu dispune de banii necesari pentru finanțarea grupelor cu program prelungit și această responsabilitate ar trebui să și-o asume Guvernul sau părinții, acum primarul Ion Ceban neagă că s-au făcut astfel de declarații.
„- Noi niciodată n-am spus că n-avem finanțare pentru acest subiect în așa context în care expuneți dumneavoastră. A fost aprobat. Vom cauta surse și vom implementa ceea ce prevede bugetul. – Și puteți să specificați ce surse, care este proveniența? -În totalitate, finanțarea pentru anul curent prevede 70 mln, iar sursele sunt cele pe care le avem de obicei. Altele nu-s.”
Unele cadre didactice au rezerve în privința deciziei autorităților municipale de a finanța din nou grupele cu program prelungit. Natalia Bzovaia care este profesoare la Liceul Teoretic „Waldorf” a spus pentru ONE TV că instituția unde își desfășoară activitatea a reușit cu mare greu să-și susțină profesorii care predau în aceste grupe, în semestrul precedent, când Primăria a refuzat să finanțeze aceste activități educaționale.
,,Trebuia ca administrația liceului să caute soluții cum aceste persoane să fie remunerate din care fonduri și instituțile nu au posibilitate să ia într-o parte și să dea. Toate cheltuielile instituților sunt reglementate, verificate. Deci a fost o perioadă tensionată pentru toată lumea. Și pentru părinți care nu știau unde să îi lași cui să-i dai. Acum noi nu știm dacă aceste cadre didactice să vină să vină de la 1 septembrie să lucreze când nu este totuși o claritate ce va fi în semestru doi”, a spus Natalia Bzovaia, profesoarăla Liceul Teoretic Waldorf.
Natalia Bzovaia ne-a mai spus că atât profesorii, cât și părinții sunt îngrijorați că municipalitatea ar putea renunța din nou la finanțarea grupelor cu program prelungit sau nu va aloca la timp bani pentru al doilea semestru din noul an școlar.
,,Noi vedem că primăria nu are o atârnare pozitivă de părinții care au necesitate și decizile s-au schimbat așa de mult pe parcursul al doilea semestru că desigur că părinții acuma se bucură dar foarte liniștiți ca să nu se anuleze până la 1 septembrie”.
Grupele cu program prelungit din Chișinău au fost sistate din întâi ianuarie 2024, după ce autoritățiile municipale au suspendat finanțarea. După ce mai mulți părinți s-au revoltat și au cerut restabilirea grupelor cu program prelungit, Primăria Chișinău a elaborat Regulamentul de prestare a serviciilor contra cost pentru grupele cu program prelungit, fiind elaborată o formulă care presupunea salarizarea cadrului didactic, dar și anumite cheltuieli de întreținere. Astfel, municipalitatea a stabilit că prețul lunar pentru programul prelungit poate varia între 360 de lei și 690 de lei. Decizia a fost anunlată de Comisia Situații Excepționale, iar Ministerul Educației a stabilit taxe mai mici, care pot varia între 280 de lei și 634 de lei.
Lasă un comentariu