Din data de 14 februarie, Tiraspolul primește gaze naturale prin intermediul companiei ungare care este plătită de o altă firmă din Dubai despre care nu se cunosc prea multe detalii. Liderul separatist Vadim Krasnoselski a afirmat că ,,această livrare a devenit posibilă datorită ajutorului financiar rusesc”, iar unii experți în domeniu susțin că această schemă este în favoarea regiunii separatiste și în detrimentul Chișinăului.
Liderul separatist a anunțat în dimineața zilei de vineri că regiunea din stânga Nistrului primește gaze prin intermediul companiei ungare.
,,Această livrare a devenit posibilă datorită ajutorului financiar rusesc și muncii meticuloase și bine coordonate a echipei Ministerului Energiei al Federației Ruse”.
Șeful interimar al companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, nu ne-a răspuns la telefon, dar a subliniat într-un mesaj publicat pe canalul său de Telegram că ,,livrările de gaze naturale efectuate de compania MET Group contribuie la rezolvarea problemei aprovizionărilor curente în cursul lunii februarie 2025”, precizând că Moldovagaz ,,se concentrează pe rezolvarea acestei probleme la nivel pur profesional”. De cealaltă parte, Alexandr Slusari, membru al Consiliului de Administrare al companiei Energocom, susține că această schemă este obscură.
,,Cu participarea a patru companii, cu existența a unei companii din Dubai, de proveniență necunoscută, cu banii suspecți, cu volume care noi nu putem controla. Și cel puțin volumul livrat astăzi este peste trei milioane de metri cubi, ceea ce este mai mult decât suficient pentru repornirea industriei și pentru criptovalută. Tiraspolul revine la schema gazului rusesc sau nu știu de care maghiar din Dubai, dar gaz gratuit cu repornirea industriei care nu va achita tarife de piață”.
Alexandr Slusari a menționat că în așa mod regimul de la Tiraspol obține finanțare, iar imaginea Republicii Moldova are de suferit.
,,Doi la mână care este garanția că mâine poimâne acolo nu o să apară proprietar al acelei companii arabice Ilan Șor de exemplu sau Vladimir Plahotniuc”.
Andrei Curăraru, expert în politice publice și securitate al Comunității Watchdog.md, a ținut să sublinieze că această schemă este de scurtă durată, adică cu un termen 16 zile.
,,Este o afacere avantajoasă pentru Tiraspol, dar nu una care să-i garantează aceea securitate energetică și acel mediu prielnic de promovare separatismului care era până Cel mai degrabă Federația Rusă va dori să reactiveze această criză într-un termen scurt îaninte de alegerile din Republica Moldova pentru a influența situația social-politică de pe ambele maluri”.
Reprezentanții Guvernului nu au reacționat la aceste acuzații, dar cu o zi mai devreme în timpul unei emisiuni televizate, premierul Dorin Recean a reiterat că regiunea transnistreană trebuie să accepte ajutorul UE. Șeful Executivului de la Chișinău recunoaște că statul moldovenesc este neputincios în fața schemei de livrare a gazelor de către compania maghiară, întrucât Tiraspolul ar putea bloca la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan importurile de energie electrică din România pentru malul drept.
,,Cu părere de rău, din considerentul care l-am menționat anterior că acolo este un regim neconstituțional susținut de armata rusă, Chișinăul nu poate impune acest scenariu. Cel puțin atât timp cât ai o vulnerabilitate foarte gravă atunci când nu o să ajungă pe malul drept energie pentru că ei o vor întrerupe și noi vom avea un deficit până la 30-40 la sută pe malul drept”.
Întrebat dacă Executivul s-a asigurat că gazele transnistrene nu sunt achitate de compania din Dubai cu bani rusești, ceea ce ar putea intra sub incidența sancțiunilor internaționale, Recean a declarat că acești bani nu vor intra în Moldova.
,,- Dar noi știm care este beneficiarul acelui offshore din Dubai? -Încă o dată, Republica Moldova nu are această responsabilitate. Guvernul nu validează tranzacțiile, nu validează companii. Noi ne asigurăm că livrările către Republica Moldova sunt făcute în corespundere cu cadrul legal al Republicii Moldova și al cadrului legal internațional”.
Până la implementarea noii scheme, Tiraspolul s-a bazat pe resurse energetice împrumutate sau cumpărate prin intermediul fondurilor companiei Tiraspoltransgaz și a Chișinăului de pe platforma de tranzacționare „Bursa Română de Mărfuri EST”. Recent, regimul de la Tiraspol a refuzat ajutorul de 60 de milioane de euro din partea UE, condiționat, printre altele, cu ajustarea tarifelor pentru consumatori. Până acum, Uniunea Europeană a alocat regiunii separatiste 20 de milioane de euro drept ajutor umanitar, acesta fiind oferit în contextul în care, de la 1 ianuarie 2025, locuitorii din stânga Nistrului au rămas fără gaze rusești, după ce Ucraina a refuzat să prelungească contractul de tranzit. La rândul său, Gazprom, companie controlată de Kremlin, a refuzat să livreze gaze în stânga Nistrului prin alte conducte, invocând o pretinsă datorie care nu a fost confirmată de un audit internațional, realizat la inițiativa Republicii Moldova.
Lasă un comentariu