Anul 2023 a fost marcat de facto de o stagnare economică, iar dificultățile în implementarea reformelor și instabilitatea economică pun presiune pe ritmul procesului de integrare europeană. Este concluzia conferinței MACRO 2024, în care experții economici schițează principalele tendințe ale anului trecut.
„Ne-am așteptat inițial că în 2023 va urma acea recuperare economică după criza din 2022, dar în 2023 de fapt am avut o stagnare economică, având în vedere de acea creștere economică de 0,7%, strict pe fundalul unui an agricol favorabil. Dacă nu ar fi plouat, să spunem mai simplu, la timp și suficient, atunci Republica Moldova ar fi avut o recesiune economică”, a spus Adrian Lupușor, director executiv „EXPERT-GRUP”.
Conform experților, deși integrarea europeană a fost validată prin referendum constituțional, mai este nevoie de acțiuni ferme pentru a accelera reformele interne și pregătirile pentru negocierile de aderare din 2025.
„Per ansamblu vedem o abordare managerială destul de bună a procesului de integrare europeană, însă pe de altă parte vedem problema totuși mersului lent al reformelor. Conform evaluării independente a Expert-Grup și IPRE, la capitolul implementarea recomandărilor și clusterului fundamental care include principalele capitole de negociere, Moldova a acumulat 3.1 puncte din 5 puncte, ceea ce înseamnă că încă mai este de lucru.”
Prezent la eveniment, Ministrul Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba, a declarat că Moldova are nevoie de încă un deceniu de reforme ambițioase pentru a-și îmbunătăți economia și a atrage investiții străine. Proiecte precum crearea unei Burse de Valori și digitalizarea serviciilor publice sunt în desfășurare, dar implementarea acestora este esențială pentru modernizarea economiei.
„Într-adevăr, noi avem o situație precară în economie, dar partea bună este că știm ce trebuie de făcut că întreg Guvernul este pătruns de acest sentiment de maximă urgență ca să rezolvăm problemele structurale ale economiei, din cauza cărora noi nu putem, la moment, să ne așteptăm la o creștere naturală mai rapidă. Noi avem nevoie să susținem un ritm accelerat de creștere de 8-10% în perioada următorului an.”
Pentru anul 2024, experți au o prognoză mai optimistă și prevăd o recuperare economică de 2%, însă trag un semnal de alarmă că agricultura ar putea înregistra o recesiune de 10-15% în contextul inclusiv unui an nefavorabil.
„În 2024 situația este mai bună, grație dinamizării și consumului intern și a investițiilor publice ne așteptăm la o creștere de 2%. Dar, haideți așa, 2-3 %, noi nu credem că asta mai contează. Noi avem nevoie de o creștere dublă pentru a asigura saltul calitativ. Principalele riscuri le vedem în agricultură în acest an ne așteptăm la o recesiune în agricultură din cauza prețurilor reduse pe fundalul unui an agricol și unei recolte bune din anul trecut. ”
Potrivit raportului, sectorul serviciilor, construcțiile și IT sunt principalele motoare ale economiei moldovenești.
Lasă un comentariu