Dezinformarea capătă din nou amploare în Republica Moldova, odată cu apariția tot mai multor conturi false, așa-numiții „boți”, pe rețelele sociale. Ținta acestora a devenit și pagina de Facebook a postului ONE TV. Potrivit experților în monitorizarea spațiului informațional, un semnal de alarmă este apariția acelorași mesaje identice pe mai multe conturi, într-un interval scurt de timp.
Specialiștii spun că există mai multe indicii care pot ajuta utilizatorii să identifice un cont dubios.
,,Dacă ni se pare suspect contul intrăm la profilul acestuia, ne uităm la poza de profil. În unele cazuri ei utilizează poze generate de inteligența artificială. Spre exemplu în poza în care apare acel personaj el poate avea 6 degete, 3 urechi, 4 perechi de ochi. Un alt aspect care ar sugera că este vorba de un bot ne uităm și la numărul de prieteni. Majoritatea din ei au un singur prieten sau chiar deloc. Și activitatea lor dacă să ne uităm pe profil ei nu distribuie nimic”, a spus expertul în Monitorizarea Spațiului Informativ, WATCHDOG.MD, Alexandru Rusu.
Experții susțin că numărul acestor conturi false va crește în ajunul alegerilor parlamentare. Ele vor distribui masiv informații manipulatorii despre guvernare, Uniunea Europeană și alte subiecte sensibile.
,,Până la alegerile parlamentare și după alegerile parlamentare, numărul boților va crește. Și vor ataca tot felul de pagini și grupuri pe platformele digitale. O să vedem zilnic știri false despre Republica Moldova, despre actuala guvernare, despre Uniunea Europeană”.
Reprezentanții Centrului pentru Jurnalism Independent îndeamnă utilizatorii să verifice informațiile din mai multe surse.
,,Oamenii ar trebui să-și sporească abilitățile de gândire critică, iar pentru asta ar trebui mai mult să consulte mai multe surse. Să nu creadă din prima ceea ce văd pe ecranele telefoanelor”, a spus directorea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.
,,Să încercăm să alegem sursele cu grijă cele din care ne informăm, indiferent că o facem de pe rețelele de socializare sau din presă. Dacă vorbim despre știri false cu conotație politică, probabil vorbim despre grupări politice, grupări criminale care controlează aceste grupuri de boți”, a spus directoarea adjunctă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Anastasia Nani.
Experții recomandă cetățenilor să raporteze conturile suspecte.
Lasă un comentariu