NOUTĂȚI

Dependenți de cafea. În 2025, fiecare moldovean adult va consuma anual în medie 180 de cești de cafea

Compus de Redacția STAR

În 2025, fiecare moldovean adult va consuma anual în medie 180 de cești de cafea. Industria cafelei fiind probabil singura din Moldova care a înregistrat o creștere constantă de 20% anual în ultimii 25 de ani și va păstra acest ritm cel puțin pentru încă un deceniu, susține expertul în politici economice de la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

,,Estimez că noi vom importa ceai și cafea în volum de 28 de milioane de dolari, dintre care 20 de milioane de dolari va fi cafeaua și 8 milioane de dolari va fi ceaiul”.

Potrivit analistului economic, în Republica Moldova a apărut un fenomen nou: importul de cafea din boabe neprăjite, după ce industria prăjirii boabelor de cafea a luat amploare. Dacă în anii ‘9O se importau 600 kg de boabe neprăjite, în 2023 s-au importat 70 de tone, precizează Ioniță.

,,Avem câteva prăjitorii care exportă cafea în câteva țări. Cel mai mult în România. În prezent, se înregistrează o ușoară scădere a exportului de cafea, legat de contextul internațional. A crescut prețul la cafea și competiția a fost mai dură, dar în anul 2025 cred că noi vom exporta 42 de tone de cafea în țările vecine. Noi în 2024 am importat cafeaua cu 8,4 dolari kilogramul și am exportat-o cu 14,8”.

Moldovenii nu-și imaginează diminețile fără cafea. În ultimii 20 de ani, consumul a crescut semnificativ. Deși în trecut Moldova era o țară a consumatorilor de ceai, în prezent, un adult consumă, în medie, peste 140 de cești de cafea pe an. Oamenii spun că sunt dispuși să cheltuiască bani pentru gustul preferat al cafelei. Espresso si cappuccino fiind în topul preferințelor.

,,Prefer americano curat, dar câteodată pot un cappuccino să-mi iau, după dispoziție. Pot să cheltui între 30 și 50 de lei o dată la patru zile”.

,,Pot să beau două-trei cești de cappuccino pe zi. Deseori îmi cumpăr cafeaua din centru, când mă plimb sau trec pe acolo. Nu văd nicio problemă. Îmi iese vreo sută de lei pe zi”.

,,Nu pot trăi fără cafea. A devenit un obicei”.

,,De câteva ori pe zi, înainte de lucru și după lucru. Îmi este mai ușor pe suflet după ce o beau, îmi reîncarc bateriile pentru ziua de muncă sau mă relaxez după o zi de lucru”.

,,Simt un val de energie, dar îmi place și gustul”.

Baristele care prepară și vând cafeaua în gheretele din centrul orașului spun că pot vinde câteva sute de cești de cafea pe zi. Dacă în perioada rece a anului latte-urile și cappuccino sunt cele mai comandate, în perioada estivală frappe-urile și băuturile pe bază de cafea cu gheață se vând în cantități mari.

,,Dimineața, în jurul orelor 7-8 și deja seara, la orele zece spre închidere. Procentajul mediu, undeva 80% de cafea se consumă și deja 20% de ceai. Adolescenții dacă procură, ei mereu procură cappucino sau latte. Ceea ce ține de persoanele care sunt puțin sunt mai înaintate în vârstă ele deja procură și espresso și americano, cafeaua puțin mai tare”.

Medicii spun că o cantitate moderată de cafea înseamnă aproximativ 400 de miligrame de cafeină, adică 3-5 cești pe zi. Este recomandat să fie consumată dimineața, cu un pahar de apă pentru hidratare. Această cantitate ajută la stimularea sistemului nervos, creșterea concentrării și reducerea stresului.

,,Acționează asupra cortizolului, suprarenalilor și el, într-adevăr, adică și dispoziția, și activitatea, și energia. Dar, în mare parte, cafeaua, dacă ea este luată cu abuz, întotdeauna provoacă hipertensiune arterială”, a spus medicul neurolog, Roman Smolnițchi.

Totuși, medicii avertizează că, pe lângă beneficii, cafeaua poate cauza și probleme.

,,Efectele negative pot fi insomnii, stări de anxietate, poate crește riscul de cancer a vezicii urinare și a tractului urinar, poate crește riscul de boli cardiovasculare, și poate să crească frecvența aritmicelor ventriculare și secreția gastrică”, a spus medicul de familie, Tatiana Jantuan.

Olanda, Finlanda și Suedia se numără printre țările cu cel mai mare consum de cafea din lume per locuitor, consumând aproximativ opt mii de kilograme anual.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu