Președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean dezmint falsul privind vânzarea terenurilor agricole către străini odată cu aderarea țării la UE. Agenții Kremlinului au lansat o campanie de dezinformare în acest sens în urma UNEI declarații a șefului Delegației UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks. Experții susțin că printre autorii acesteia se numără și politicieni propuși care urmăresc în acest fel deturnarea referendumului privind aderarea Moldovei la UE.
„O nouă minciună prinde turații – legată de pământurile noastre. Poziția noastră privind vânzarea liberă de terenuri agricole este clară: Moldova în procesul de negociere a aderării va obține ceea ce e în interesul nostru național. Noi nu semnăm orbește documente, noi negociem ce e bine pentru țară. Și vom negocia ca pământurile noastre să nu fie vândute străinilor. În UE există numeroase state care și acum au restricții la vânzarea pământului către străini. La fel vom proceda și noi”, a punctat prim-ministrul.
Maia Sandu, a menționat ,,că integrarea Moldovei în UE nu prezintă niciun risc pentru pământurile noastre”, ,,terenurile moldovenilor vor rămâne la moldoveni”, iar așa cum au negociat alte state ,,care au dorit acest lucru atunci când au aderat la UE, așa va face și țara noastră.
Expertul în politici publice și securitate al comunității WatchDog.md, Andrei Curăraru, a infirmat falsurile, aducând exemplele altor țări deja membre ale UE, precum România, Ungaria, Polonia și Letonia, unde nu este ,,nicio invazie de cumpărători străini care să fi preluat terenurile agricole”.
,,Mobilitatea capitalurilor în baza cărora se stabilește această obligativitate relativă de a vinde pământurile este un principiu al Uniunii Europene, dar fiecare stat care devine membru negociază în ce condiții va implementa acest regim. De exemplu, România a avut un moratoriu de șapte ani de vânzare a pământurilor după care a stabilit o obligativitate ca cei cumpără să trăiască pe teritoriul țării”.
Totodată, expertul a mai precizat pentru ONE TV că falsurile au fost răspândite atât de oamenii de rând mai puțin informați, cât și de politicieni.
,,Politicienii proruși sau care vorbesc despre neutralitatea Republicii Moldova, incluzând aici și pe domnul Dodon, și pe domnul Filat, și altor politicieni care s-au expus foarte dur asupra afirmațiilor ambasadorului UE”.
Mai exact, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a afirmat că „în Uniunea Europeană există libera circulație a capitalurilor”, care „permite oricărui cetățean al unui stat membru al UE să cumpere active în altă țară”.
,,Într-adevăr, în UE este mișcarea liberă a capitalului, astfel încât orice cetățean dintr-un stat membru poate cumpăra orice într-un alt stat membru. Pe de altă parte, înțelegem că Republica Moldova este la moment un stat sărac și posibil că în acest domeniu Moldova va solicita o perioadă de tranziție. Aș vrea, de asemenea, să subliniez că acesta ar putea fi un lucru pozitiv pentru țară. Văd multe sate abandonate sau cu foarte puțini locuitori. Și dacă pământul în acele localități ar fi vândut străinilor, ar avea loc o activitate economică mai amplă în acele localități”.
În luna iunie a acestui an, Uniunea Europeană a deschis oficial negocierile de aderare cu Republica Moldova în cadrul conferinței interguvernamentale desfășurate la Luxemburg, hotărârea fiind luată la puțin peste doi ani de la acordarea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE.
Lasă un comentariu