Demiterea responsabililor din domeniul energiei a provocat un val de reacții. Membrul Consiliului societății Energocom, Alexandr Slusari, spune că cel care trebuia să plece din funcție este, de fapt, Dorin Recean. Slusari a mai menționat că premierul Dorin Recean nu a cerut revocarea șefului Moldovagaz, Vadim Ceban. Alexandr Slusari spune că are reproșuri față de ministrul Victor Parlicov, dar numai pentru că nu a vorbit în public despre conflictul pe care l-a avut cu șeful Guvernului anume în privința schimbării conducerii Moldovagaz. Și primarul Capitalei, Ion Ceban, a comentat demiterea ministrlui Energiei.
,,Faptul că cineva îi cere demisia cuiva, că nu au coordonat pe intern, că nu s-au înțeles, că instituțiile nu au vorbit între ele denotă o dată în plus această incompetență crasă a guvernării. 00:43 Aici nu este vorba de un ministru, despre Energocom sau despre orice altă instituție. Este vorba de guvernarea, per ansamblu. Nu. În demisie trebuie să plece întreg Guvernul’’.
Deputatul PSRM, Adrian Albu, spune că demiterea ministrului Energiei nu l-a luat prin surprindere. Socialiștii au depus și o moțiune de cenzură împotriva întregului Guvernului Recean și spun în continuare că trebuie să demisioneze întreg cabinetul de miniștri.
,,Era un lucru destul de așteptat, pentru că, și în cadrul audierilor, eu am menționat că, în acest moment, asistăm la niște reglări de conturi între partenerii de ocazie, așa îi numesc eu pe toți cei din PAS. Putem vedea acest lucru și ca o luptă pentru controlul gazului și aici nu mă refer la o luptă pentru ca gazul să fie adus oamenilor la cel mai mic preț posibil, dar pentru a alege traderii cu care vor lucreze și alături de care vor câștiga, așa cum s-au obișnuit, acele bonusuri’’.
Liderul Partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”, Igor Munteanu, s-a arătat sceptic față de decizia lui Dorin Recean de a prelua portofoliul de la Energie și de a cere instituirea stării de urgență. ” Anterior, starea excepțională prelungită a permis unor oficiali să facă achiziții netransparente și să secretizeze volumul de achiziții, iar procurorii au fost ținuți la distanță, notează Munteanu.
L-am sunat pe șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, pentru a-i cere un punct de vedere având în vedere că, în spațiul public, s-a cerut și demisia lui. El nu ne-a răspuns la telefon. Anterior, el a respins acuzațiile care i s-au adus și a precizat că, din rolul de șef al acestei companii, a lansat achizițiile de gaze naturale atunci când pe bursele internaționale, prețurile erau mai mici.
Din 1 decembrie, tariful pentru gaze naturale a crescut cu aproape 30 la sută, până la 16 lei și 74 de bani pentru un metru cub. Moldovagaz a solicitat creșterea tarifului, invocând creșterea prețului de achiziție pe bursele internaționale. Unele voci au susținut că scumpirea putea fi evitată, dacă Moldovagaz ar fi făcut rezerve de stocuri din timp.
Lasă un comentariu