NOUTĂȚI

Decizia se va lua în turul doi. Rezultatele arată că Maia Sandu a obținut 42,45 % din voturi, iar Alexandr Stoianoglo, 25,98  %

Compus de Redacția STAR

Actuala președintă și candidata PAS Maia Sandu a obținut cele mai multe voturi la alegerile prezidențiale, 42,45 la sută din sufragii, arată datele finale  prezentate de CEC.  Ea este urmată de candidatul PSRM Alexandr Stoianoglo, care a acumulat 25,98 la sută din voturile alegătorilor. În același timp, Renato Usatîi, candidatul formațiunii politice Partidul Nostru s-a clasat pe locul trei, cu 13,79 la sută dintre sufragii. Așa cum niciunul dintre cei 11 candidați la funcția de șef al statului nu a obținut majoritatea voturilor la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, alegătorii ar urma să fie chemați la urne la cel de-al doilea tur al scrutinului, pentru a alege între Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.

,,Eu am votat pentru ca moldovenii să își determine soarta. Nu alții, nu banii murdari, nu minciunile, ci voința poporului. Eu am votat pentru ca Moldova să poată să se dezvolte în pace și libertate. Pentru ca Moldova să-ți poată să-și construiască  viitorul pe care și-l dorește și pe care îl merită’’, a spus Maia Sandu.

,,Am votat pentru o Moldovă pașnică, o Moldovă modernă, pentru o Moldovă prosperă. Moldova are nevoie de o altă guvernare. Moldova are nevoie de respectarea cetățenilor, oamenilor noștri, indiferent de vârstă, viziuni politice, religie’’, a spus Stoianoglo.

,,Am votat pentru ca tot ce a fost în ultimii 30 de ani să nu se mai repete, deoarece la noi este o statistică cu părere de rău tristă că fiecare la patru ani cetățenii merg la vot pentru o schimbare. Astăzi am votat în așa fel încât cetățenii în următorii 4 ani să nu mai vreie o schimbare’’, a spus Usatîi.

Pentru o țară democratică a votat și premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului Igor Grosu.

,,Am votat alături de cetățenii Republicii Moldova care sunt determinați să demonstreze că democrația este o forță. Și noi împreună putem să reușim să construim Uniunea Europeană, aici la noi acasă. Eu am votat pentru ca să avem o țară puternică, o țară dezvoltată’’.

,,Am votat pentru ceea ce am pledat toți anii aceștia pentru ca Republica Moldova, cetățenii noștri să trăiască într-un spațiu al păcii, al prosperității, acolo unde viața omului are valoare, unde drepturile sunt respectate’’, a spus Igor Grosu.

Pentru un viitor mai bun al țării a votat și chitaristul trupei Bi-2 Maxim Andriușcenko, care în luna mai a primit cetățenia Republicii Moldova. Acesta a menționat că participă pentru prima dată la un astfel de proces democratic.

,,Cum trebuie să fie viitorul președinte? Cinstit. Poate pentru voi asta nu înseamnă nimic dar pentru mine înseamnă multe.  Când președintele minte de foarte mult timp, eu deja sunt fixat pe asta, de aceea nu v-ați adresat unde trebuie’’.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, cei mai activi la scrutinul din 20 octombrie au fost alegătorii cu vârsta cuprinsă între 36 și 45 de ani, ceea ce reprezintă 48.58% dintre cetățenii cu drept de vot.

Peste 1,5 milioane de moldoveni au votat, duminică, 20 octombrie pentru a-și alege cel de-al 7-a președinte al țării și în cadrul referendumului republican constituțional privind modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, cea mai mare prezență la vot s-a înregistrat în raionul Dondușeni, cu 59%, iar cea mai mică rată a fost înregistrată în raionul Basarabeasca, unde la urne s-au prezentat aproximativ 30% dintre alegători.

În municipiul Chișinău au votat 361 mii 786 de persoane sau 54 la sută dintre alegătorii incluși pe listele electorale.  Iar la secțiile de votare deschise pentru cetățenii din stânga Nistrului s-au prezentat peste 16 mii de alegători. Cele mai mari emoții le-au avut tinerii care au votat pentru prima dată.

,,Am fost foarte bucuros să votez pentru prima dată. De mult am așteptat acest drept, dar în același timp am fost destul de stresat pentru că nu știam ce să fac, dar oamenii au fost foarte buni cu mine și mi-au explicat. Consider că viitorul nostru președinte trebuie să fie un președinte care promovează în continui schimbări reale în educație’’.

,,Este foarte plăcută votezi pentru prima dată. Să ai o anumită influență la ceea ce se întâmplă în țară, iar pentru mine este foarte important.Eu cred că noul președinte va putea promova țara spre un viitor mai bun’’.

Locuitorii capitalei spun că au optat pentru un viitorul mai prosper.

,,Așteptările sunt pozitive. Am votat cu mintea lucidă, am analizat și am luat o decizie în favoarea țării’’.

,,Am votat pentru un viitor mai frumos și mai prosper. Pentru un viitor al copiilor noștri și al nepoților noștri’’.

,,Am votat pentru ca să ne fie mai bine. Pentru o țară mai liniștită, cu rezultate bune, cu locuri de lucru’’.

Fotoliul de șef de stat este obținut de candidatul care acumulează cele mai multe voturi în cel de-al doilea tur de scrutin.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu