NOUTĂȚI

De ziua Unirii Basarabiei cu România, în scuarul Liceului româno-francez a fost inaugurată statuia Reginei Maria

Compus de Redacția STAR

Scuarul Liceului Româno-Francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău a fost neîncăpător, astăzi. Cu ocazia aniversării Marii Uniri din 1918, acolo a fost inaugurată statuia Reginei Maria a României. Evenimentul a adunat oficialități de pe ambele maluri ale Prutului, alături de numeroși oameni de cultură.

Sculptorul moldovean Veaceslav Jiglițchi a lucrat cinci luni la chipul majestății sale, iar veșmintele acesteia au fost selectate de mai mulți academicieni de pe ambele maluri ale Prutului. Statuia de peste șase metri, o înfățișează pe Regina Maria în ziua încoronării, ținând în mâna stângă Biblia creștină. Monumentul este montat pe un postament din piatră de Cosăuți.

,,Regina noastră Maria este din bronz. Am lucrat cu mai multă acuratețe și am făcut-o mai feminină. Sunt îndrăgostit de fiecare lucrare pe care o realizez, însă acesta este un monument, grandios, regal, m-am îndrăgostit de el când îl modelam, de aceea a ieșit perfect”.

Monumentul nu a fost amplasat întâmplător în scuarul liceului Gheorghe Asachi. În secolul trecut, instituția i-a purtat numele. Inițiativa de a înălța o statuie a Reginei Maria la Chișinău a fost lansată în 2018, la Centenarul Marii Uniri, de către Asociația Monumentum.

,,Iată după 86 de ani, am reanimat acea idee și am reușit ca din 2018 până astăzi să lucrăm acest monument simbol. Oamenii au avut ocazia să doneze fiecare cât a considerat din cuviință. Ce poate fi mai bun când frații sunt împreună, unitatea națională, unitatea de gândire, unitatea de duh, unitatea de spirit, unitatea de neam”, a spus președintele Asociației Monumentum, Iulian Rusanovschi.

Locuitorii Capitalei au salutat revenirea simbolică a Reginei Maria la Chișinău, evidențiind rolul său marcant în istoria țării noastre.

,,Regina Maria ne-a adus faima în lume, atunci când s-a dus la francezi le-a spus: Fraților, dacă statul român nu se va uni și nu s-ar face unire, înseamnă că acest popor care e cel mai vechi din Europa va pieri”.

,,Suntem atât de fericiți că în sfârșit Regina Maria a revenit acasă aici, în mijlocul nostru, este mama noastră, mama României și bat inimile noastre astăzi în unison”.

,,O femeie politică în perioada interbelică, dar și cea mai ingenioasă vizionară referitor la perspectiva românească, inclusiv al românilor din Basarabia”.

,,Este important pentru a reaminti tuturor basarabenilor că avem rădăcini române. Suntem frați cu țara de alături”.

Tot în cinstea Reginei Maria, vineri, 28 martie, la Universitatea de Stat din Moldova va avea loc un simpozion științific dedicat Majestății Sale. Reprezentanții mediului academic de pe ambele maluri ale Prutului vor discuta despre contribuția ei la formarea și consolidarea statului român.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu