NOUTĂȚI

De șapte ani, locatarii unui bloc din Chișinău cer autorităților municipale să rezolve problema unui apartament invadat de șobolani și insecte

Compus de Redacția STAR

Cer ajutor autorităților municipale de șapte ani, dar nu sunt auziți. Este vorba despre un grup de locatari dintr-un bloc de locuințe de pe strada Kiev din sectorul Rîșcani al Capitalei, unde mirosul este insuportabil, iar șobolanii și insectele au invadat scara blocului și apartamentele.

Oamenii spun că toate aceste probleme provin de la un apartament care a fost în proprietatea unei femei care suferea de disposofobie, o afecțiune care se manifesta prin colectarea obsesivă a obiectelor inutile găsite în tomberoane. După decesul femeii, locuința a ajuns în proprietate autorităților municipale, care au lăsat-o de izbeliște.

Locatarii din apartamentele vecine sunt disperați și spun că le este frică de faptul că vor rămâne pe drumuri din cauza pereților măcinați. Abia după ce echipa ONE TV a fost la fața locului și a discutat cu oamenii, autoritățile municipale au dat asigurări că problema va fi rezolvată, iar apartamentul va fi dezinfectat.

Elizaveta Spatari locuiește la aceleași etaj cu apartamentul care a devenit problema locatarilor din bloc. Femeia spune că scara, dar și apartamentele locatarilor au devenit adevărate cuibare de insecte, motiv pentru care e necesar să se facă regulat dezinsecție.

„Vin seara când vin de la lucru nu aveți idee intru în scară niște taracani extraordinari de mari, mi se pune pe inimă și suflet dar, îi ucid să nu intre în apartamentul meu. În scara noastră cu 2 ani în urmă a fost un lucru extraordinar s-au încuibat puricii, am făcut dezinfecție totală”, a spus Elizaveta Spătari.

În apartamentul cu pricina au loc și inundații, spun locatarii.

„Locuiesc la etajul 4 e imposibil de lăsat geamul deschis, balconul, că te înăduși de pupoarea asta care vine de jos”, a spus Petru Bulmaga, un alt locatar.

Potrivit locatarilor, ușa acestui apartament a fost sigilată în urma plângerilor pe care le-au depus anterior la Întreprinderea Municipală de Gestionare a Fondului Locativ.

„Cu 5-6 ani în urmă ușa a fost sigilată să nu aibă acces cineva, în schimb ferestrele au fost absolut deschise. 15-16 mâți trăieau în apartamentul ăsta, încet de mâte am scăpat, că le hrăneam la gunoiște. Seara oamenii străzii sunt aici, copii cum sunt zile de odihnă sâmbata și duminica de la școală sunt liberi, doar aici stau”, a mai spus Elizaveta Spătari.

O altă locatară, Cristina Lungu, spune că a fost nevoită să intre în acest apartament pe geam, pentru a-și salva pisica și s-a îngrozit de tot ce a văzut acolo.

„Acolo este așa un munte de lucruri și, ca să nimeresc în una dintre cele trei odăi, eu am fost nevoită să mă dau ca pe tobogan ca să ajung. Am alunecat încolo, am găsit acea pisică și am început să caut, crezând, că acolo mai sunt pisici, dar am văzu că acolo erau șobolani. Acolo era un miros urât, ploșnițe, muște. Eu am adus acasă ploșnițe, mă înțelegeți ? Acasă am făcut dezinfecție, mi-au apărut gândaci de bucătărie atât de mari”.

Femeia spune că autoritățile municipale nu se grăbesc să reacționeze la plângerile locatarilor.

„Să fim auziți de Direcția Generală Locativ-Comunală. E imposibil! Am strâns semnături și am înaintat petiție la Pretură. Acolo, la fel, n-am avut cu cine discuta. Ei ne-au dat afară, spunând că trebuiei să ne clarificăm cu Primăria. Primăria spune să ne clarificăm cu Pretura. Ce să facem? Noi nu știm”.

Apartamentul Larisei Croitor a devenit proprietate publică după decesul acesteia și se află în gestiunea Întreprinderii Municipale de Gestionare a Fondului Locativ numărul 18. Ulterior, executorul judecătoresc a pus sechestru pe acest imobil.

„Au avut loc mai multe litigii, deoarece erau mai multe persoane care au aplicat sechestrul, ca într-un final au fost ridicate toate interdicțiile fiind menținută interdicția în interesul unui creditor. Creditorul respectiv are decizie de judecată care se obligă ca Consiliul Municipal Chișinău să-I ofere spațul locative lui și familiei. La moment primăria a pregătit proiectul de decizie privin acordarea acestui apartament pentru creditorul respectiv , imediat ce proiectul va fi aprobat de consiliul municipal Chișinău, creditorul devine în drepturi și cu drepturi de pline pentru acest apartament”, a declarat Ghenadie Dubița, șeful Direcției Generale locativ-comunală și amenajare a municipiului Chișinău.

Ghenadie Dubița a refuzat să ne ofere numele creditorului căruia urmează să-i fie transmis apartamentul, prin decizia consilierilor municipali. Deși locatarii spun că s-au adresat de mai multe ori la Pretura sectorului Rîșcani, pretorul Victor Poleacov afirmă că a aflat despre problemele din acest apartament de la echipa ONE TV.

„Planificăm tot gunoiul care este acumulat pe parcursul mai multor luni în acest apartament și fie dezinsectat apartamentul, iar ca pe viitor apartamentul persoanele străine să nu aibă aces în acest apartament dorim să instalăm. }n primul rând ferestre și reșou ca nici o persoană să nu aibă posibilitaea să aibă aces acolo. Voi repara țevele care sunt deteriorate ca să nu aibă de suferit casa în sine”.

Pretura sectorului Rîșcani a mai dat asigurări că blocul nu este avariat și a promis că se va întâlni cu locatarii.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu