Locuitorii din stânga Nistrului riscă să primească salarii mai mici după ce regimul separatist a anunțat că le permite angajatorilor să activeze cu un regim redus de muncă. Deși salariile nu vor putea scădea sub cuantumul minim garantat, angajații vor resimți impactul asupra veniturilor. Separatiștii au anunțat că vor tăia și din plățile sociale. De exemplu, subvențiile oferite familiilor tinere pentru procurarea locuințelor vor fi puse pe pauză.
În 28 decembrie, o serie de agenți economici au fost debranșați parțial de la gazele naturale. Iar de la 1 ianuarie, conexiunea va fi sistată complet, inclusiv pentru consumatorii casnici, anunță presa controlată de regimul separatist. În blocurile locative, oamenii vor putea folosi doar aragazul.
În localitățile din Zona de securitate, controlate de Chișinău, autoritățile asigură accesul neîntrerupt la asistența medicală. Este și cazul Centrului de Sănătate Varnița, debranșat sâmbătă de la conducta de gaze naturale de către Tiraspol. Biroul de reintegrare a anunțat că instituția își continuă activitatea. Autoritățile au luat măsuri pentru conectarea la surse alternative de energie și optimizarea spațiilor de lucru, astfel încât să poată oferi în continuare servicii medicale celor peste 15.000 de beneficiari.
,,Acest subiect este, desigur, în vizorul Centrului unic de gestionare a crizelor, toate instituțiile sunt identificate, este cunoscut necesarul de energie pentru fiecare și fiecare instituție va fi dotată cu sursă alternativă de energie, fie electricitate, fie pentru încălzire. Este un proces mai larg, sunt mai multe categorii de localități. Se cunosc necesitățile lor și situația este gestionabilă”, a spus Constantin Borosan, secretar de stat al ministerului Muncii.
De asemenea, 18 instituții de învățământ din regiunea transnistreană, subordonate autorităților constituționale, ar putea trece la predarea online. O altă opțiune luată în calcul este și prelungirea vacanței de iarnă a elevilor.
,,Acum, elevii sunt în vacanță. Urmează să vedem cum evoluează lucrurile și vom decide dacă vom prelungi vacanța pentru una sau mai multe săptămâni sau vom trece la învățământ în regim online. Noi am avut deja de câteva ori discuții cu directorii acestor intituții de învățământ. Din ultima conversație pe care am avut-o, ei preferă opțiunea învățământ online. Am identificat și necesitățile pe care le au, sunt anumite necesități legate de calculatoare”, a spus Dan Perciun.
,,Înțelegem că vă este greu. Chiar dacă cei care v-au promis stabilitate v-au abandonat, Moldova este gata să vă sprijine. Căutăm soluții pentru a reduce impactul acestor acțiuni și pentru a vă oferi sprijinul necesar. Nu vom permite o catastrofă umanitară”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Zona de Securitate se întinde pe ambele maluri ale Nistrului, începând din localitatea Camenca și până în regiunea Slobozia, controlată de autoritățile nerecunoscute.
Lasă un comentariu