NOUTĂȚI

De două ori mai mulți polițiști de frontieră și angajați ai Serviciului Vamal vor lucra la vamă în perioada sărbătorilor de iarnă

Compus de Redacția STAR

Numărul vameșilor și polițiștilor de frontieră va fi dublat în cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei în perioada sărbătorilor de iarnă. Anunțul a fost făcut de directorul Serviciului Vamal, Alexandru Iacub, care a precizat că instituția a pregătit atât măsuri pe termen scurt, cât și pe termen lung pentru evitarea formării cozilor kilometrice.

Pentru sărbătorile de iarnă, numărul vameșilor și polițiștilor de frontieră de serviciu va fi dublat în cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei, cum ar fi vama Leușeni. Serviciile vamale din Republica Moldova și România au convenit asupra redirecționării traficului către puncte de trecere mai puțin aglomerate. Aceste măsuri, împreună cu altele, au fost luate pentru a preveni formarea cozilor la frontieră.

Cele mai mari fluxuri de călători sunt așteptate la punctele Leușeni-Albița, Sculeni, Ungheni și Costești, situate pe frontiera moldo-română. Călătorii spun că, deși în trecut cozile erau frecvente, situația s-a îmbunătățit în ultimii ani.

,,Cât aproximativ în mediu stați aici în sărbători de iarnă la vama? – Maximal 7 ori am stat. – Asta când a fost? – Anul trecut, sărbători”.

,,Da, am stat. – Și când asta a fost? În timp de sărbători, noaptea, ziua? – În timp de sărbători, în timp de covid, dar în ultimul timp cam e ok”.

,,Nu există problema cu cozi, cu rânduri? – În ultimii ani nu, pe timpul sărbătorilor. Și o oră și o oră jumate. – Dar mai mult, de 2, de 3, de 4 ori? – Nu n-am stat”.

Potrivit autorităților, până în ianuarie 2025, la unele puncte de frontieră va fi implementat un nou sistem de gestionare a cozilor, destinat fluidizării traficului.

,,Este vorba despre rândurile electronice. Avem pregătite deja practic software și parcările necesare ca să putem s-avem un trafic foarte fluid să spunem pe filiera marfară. În sensul dat acesta va fi un program pilot. Noi s-anunțăm din timp agenți economici care au de traversat pe frontiera Costești. A doilea punct pilot care s-l organizăm pentru rânduri electronice este la nord în regiunea Otaci”, a spus Alexandru Iacub, șeful Serviciului Vamal.

Șeful Serviciului Vamal susține că testarea programului la aceste două puncte de frontieră va permite identificarea și corectarea eventualelor erori, pregătind astfel implementarea acestuia la scară largă.

,,O să-l aplicăm în toată regiunea, evident cu un plan minuțios de implemintarea deoarece rândurile electronice necesită o infrastructură suplimentară și anume parcările unde camioane trebuie s-aștepte. Din păcate pentru sectorul Leușeni nu este adoptată astfel infrastructură, noi sântem în comunicare cu Ministerul infrastructurii în vederea găsirii unii soluții optime pentru acest lucru”.

Autoritățile prognozează că sistemul va fi funcțional integral până la sfârșitul anului 2025.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu