De două luni, Moldovagaz a rămas fără consiliu de administrație, iar din această cauză, compania ar putea ajunge în incapacitate de a cumpăra gaze. Este avertismentul expertului în energie, Sergiu Tofilat. Ministerul Energiei nu a comentat, deocamdată, declarația expertului. Cert este că ministrul de resort, Victor Parlicov, are programate luni în Rusia discuții cu Gazprom.
Potrivit lui Sergiu Tofilat, din nouă membri ai Consiliului de Administrație, a rămas doar un administrator interimar. Atribuțiile lui sunt limitate de regulament. În această situație, riscul este că Moldovagaz nu va putea cumpăra gaze.
,,Cvorumul pentru luarea deciziilor este șapte membri. La moment, mandatul tuturor membrilor a expirat și a rămas domnul Ceban interimar. În baza prevederilor Codului Civil, iată un singur membru, acest președinte interimar poate lua decizii în limita a 11,5 milioane de lei și atunci riscăm să nu putem cumpăra gaz’’.
În condițiile în care Moldova are rezerve de gaze suficiente doar pentru o perioadă scurtă, până la sfârșitul lui decembrie, cei care pot rezolva această problemă trebuie să acționeze de urgență, mai spune Tofilat.
Am solicitat o reacție de la Ministerul Energiei. Ni s-a spus că instituția nu comentează, deocamdată, situația. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat însă că această problemă va fi abordată de ministrul Parlicov, în discuțiile cu reprezentanții Gazprom.
,, Și asta trebuie să discute. O să se așeze, o să discute’’.
Expertul Sergiu Tofilat spune că au existat două soluții pentru problema privind conducerea Moldovagaz. Prima a fost ca reprezentanții Gazprom să voteze candidații propuși de partea moldovenească. Gazprom a refuzat, încălcând statutul. A doua soluție ar fi numirea unei administrații externe, una temporară.
,,Această practică a fost folosită în Polonia, în Germania, și ei s-au confruntat cu o astfel de situație. 01:06 Văd însă că nu prea există voință politică să se facă acest lucru. Am văzut, când a fost subiectul compensațiilor, când este voință politică, marți se înregistrează proiectul și vineri se votează în Parlament. Eu îmi fac concluzia că nu domnul Radu Marian nu este interesat să aducem o conducere sănătoasă la Moldovagaz’’.
L-am sunat și noi pe Radu Marian pentru a-i cere un punct de vedere la acest subiect. El s-a arătat surprins de acuzațiile pe care i le-a adus Sergiu Tofilat. Deputatul PAS a explicat că Ministerul Energiei este instituția primară care se ocupă de politicile energetice din țară și că acest proiect trebuie înregistrat și supuse consultărilor de către minister. De cealaltă parte, Tofilat spune că procedura legislativă de care vorbește Radu Marian e una care durează, dar soluționarea problemei nu poate fi amânată.
Lasă un comentariu