Banii sunt importanți. Și cine recunoaște asta nu este o persoană materialistă, ci realistă. Avem nevoie de bani ca să ne oferim un minim necesar de trai, un minim necesar pentru educație, cultură, chiar și sănătate. Iar în cuplu banii duc de multe ori la un dezechilibru sau lupte pentru putere. Eticheta materialismului a fost timp îndelungat lipită de fruntea femeilor care își doreau bărbați potenți financiar, care puteau avea grijă de ele și de copii. Dar astăzi avem femei care câștigă suficient, dacă nu chiar mult.
Astfel încât nu au nevoie de bărbați pentru a se simți în siguranță financiar. Își pot oferi ele lor o viață foarte bună, și de multe ori fac asta pentru toată familia. Iar aceste femei au parteneri care câștigă foarte puțin sau chiar deloc, și acest aranjament financiar al familiei la un moment dat devine atât de nemulțumitor încât constituie motivul despărțirii sau divorțului. Ce se mai află în spate? Multe nuanțe…
Lipsa efortului
Nu contează suma câștigată, să fie și salariul minim pe economie, dar partenera își dorește să vadă că nu mai este ea singura care depune efort pentru susținerea financiară a familiei. Că pentru acea sumă, chiar și mică sau modică, nu mai este necesar să muncească ea, să ia ea suplimentar proiecte pentru a o acoperi. Că poate respira, se poate odihni în timpul acela, îl poate petrece cu copiii. Că responsabilitatea este împărțită, iar partenerul așa cum poate el își asumă partea lui de responsabilitate. Se traduce în angajament, în sprijin, în a te baza pe celălalt. Sau el alege o cale mai simplă, de confort ce presupune și un salariu mic. De ce? Se bazează pe aportul financiar serios adus de soție și există o mare discrepanță între gradul de efort al fiecăruia în ceea ce privește bugetul familiei.
Nevoile se schimbă
Da, poate cât au fost copiii mici era în regulă ca ea să lucreze și să câștige o sumă din care poate acoperi toate nevoile practice ale membrilor familiei, în timp ce partenerul făcea cumpărături, se ocupa de copii, îi ducea la grădiniță, sport etc. Doar că acest aranjament nu este pe durată nedeterminată, și după ce copiii sunt mai mari, mai autonomi, partenera are nevoie de alt tip de ajutor din partea partenerului. Cel financiar, unde împărțirea responsabilităților în familie să urmeze acum o altă hartă decât cea care a fost utilizată pentru ghidaj ani de zile. Cum apare ruptura?
Dacă așteptările partenerei nu sunt ancorate în realitate. Căci un bărbat care nu a muncit ani de zile prea puțin probabil să găsească imediat o slujbă cu statut decent și bine plătită. Deci e nevoie de o perioadă de adaptare, de căutare și cerințe rezonabile. Apoi, dacă bărbatul se complace în continuare în statutul casnic, nu înțelege și nu pune în act ceea ce îi cere partenera lui. În final, și pentru el este sănătos să fie independent, să fie integrat într-o comunitate profesională, să își dezvolte abilitățile sau să descopere unele noi, ba chiar acum să fie prioritar acest nou scop sau obiectiv de creștere profesională, scrie elle.ro.
Lipsa consultării ori îndreptățirea
Sunt banii mei și fac ce vreau cu ei. Am dreptul și asupra banilor tăi, căci prin căsătorie sunt și banii mei. Nu negociez nimic în cuplu legat de latura financiară. Credințe rigide, îndreptățite care elimină negocierea, verificarea, principiul de echipă inclusiv din punct de vedere financiar. Ce are nevoie celălalt, cum vede lucrurile, care îi este percepția? Pare că nu contează, așa că deconectarea emoțională, însingurarea se vor insinua încet și sigur în cuplu.
Lasă un comentariu