Organizarea alegerilor prezidențiale în data de 20 octombrie este constituțională, anunță Curtea Constituțională. Magistrații Înaltei Curți au declarat drept inadmisibilă sesizarea deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Voronin și Diana Caraman, care consideră că scrutinul prezidențial urma să fie organizat în termen de două luni din data la care a intervenit vacanța funcției de șef al statului.
Curtea Constituțională a explicat că articolul din Constituție invocat în sesizare de către cei doi parlamentari se referă la cazurile în care vacanța funcției intervine în cazul încetării mandatului de președinte din cauza decesului, imposibilității exercitării funcției, demisiei sau demiterii și nu se referă la expirarea mandatului de patru ani.
,, Nicio normă constituțională nu stabilește un cadru temporal ale căror limite să fie organizate și desfășurate alegerile prezidențiale în cazul în care mandatul de patru ani al președintelui în exercițiu expiră. Această chestiune a fost lăsată pentru reglementare în sarcina legislatorului. Parlamentul este competent să reglementeze o procedură de alegere a președintelui Republicii Moldova pentru cazul expirării mandatului. Procedura de alegere a noului președinte trebuie să înceapă în timp util, până la expirarea mandatului președintelui în exercițiu’’, a spus Domnica Manole, președintele Curții Constituționale.
Înalta Curte a mai reținut că și în 2020 ambele tururi ale alegerilor prezidențiale au fost organizate înainte de expirarea mandatului președintelui ales în 2016.
Lasă un comentariu