Curtea Constituțională din România a cerut joi renumărarea celor peste 9 milioane de voturi de la primul tur al alegerile prezidențiale și a amânat pentru vineri deciziile privind confirmarea și validarea turului întâi al scrutinului. În același timp Curtea Constituțională a respins în unanimitate cererea de anulare a alegerilor înaintată miercuri de un candidat la alegeri, care a acuzat „intervenții” ce ar fi influențat rezultatul candidaților care au acces în turul doi – Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Candidata USR Elena Lasconi a criticat joi decizia Curții Constituționale și a declarat că instituția se joacă cu siguranța națională.
„Votul fiecăruia dintre noi este sfânt! Ceea ce încearcă să facă acum CCR este absolut îngrozitor pentru o țară democrată. Sunt aici să apăr democrația și fac un apel către Biroul Electoral Central să trateze renumărarea voturilor cu înțelepciune. Extremismul se combate prin vot, nu prin jocuri de culise”, a scris Elena Lasconi.
Fiind întrebat despre hotărârea Curții de renumărare a tuturor voturilor, candidatul la președinția română din partea PSD, premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că nu a comentat niciodată decizia instituției, sau a vreunui magistrat.
„Eu, după alegeri, am venit în fața dumneavoastră și am anunțat că-i felicit pe cei doi din turul II și că Partidul Social Democrat nu face nicio solicitare la BEC, fiind că așa erau timpurile atunci și așa era legal, nu va face nicio solicitare de renumărare. Nu este o solicitare. Eu nu-mi doresc nimic. Eu știu că sunt doi candidați în turul doi cărora le-am urat succes. Pe doamna Lasconi chiar am sunat-o.”
Călin Georgescu, candidatul independent care a obținut cele mai multe voturi în primul tur al scrutinului prezidențial, și care este catalogat drept un candidat pro-rus, anti UE și anti NATO, a declarat anterior că anularea scrutinului ar fi „ceva nedemocratic și de neimaginat”.
În același timp, jurnaliștii de investigație de peste Prut în comun cu cei ai Ziarului de Gardă de la Chișinău au descoperit că cele două vile din Izvorani, suburbie a orașului București, folosite de Călin Georgescu drept sediu pentru campanie electorală aparțin unui tânăr de 24 de ani, Andi Constantin Lupu, al cărui tată, Constantin Lupu, a obținut în 2014 și cetățenia Republicii Moldova, iar viza de domiciliu de la Chișinău este într-o casă din sectorul Rîșcani, care aparține fostului vicepremier al Republicii Moldova, Nicolae Andronic.
Totodată, membrii Consiliului Suprem de Apărare al Țării, convocat de președintele Klaus Iohannis, au constatat joi că în timpul campaniei pentru președinția română au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral. Mai mult, fără a menționa numele lui Călin Georgescu, CSAT a constatat că rețeaua chineză TikTok a încălcat legislația electorală a țării, favorizându-l în campania electorală.
„Prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare”, se arată în comunicatul de la Cotroceni.
De asemenea, fără a acuza Rusia de implicare în alegeri, în comunicatul administrației prezidențiale se afirmă că:
„România, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială”, a constatat Consiliului Suprem de Apărare al Ţării.
În urma alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, lidera USR, Elena Lasconi s-a clasat pe locul 2 și a intrat în turul doi, după ce l-a depășit pe Marcel Ciolacu, atunci lider al PSD cu 2.740 de voturi. Cel de-al doilea tur de scrutin este programat pentru în 8 decembrie în România şi între 6-8 decembrie în diasporă.
Lasă un comentariu