NOUTĂȚI

Curtea Constituțională a validat rezultatele referendumului republican constituțional care vizează modificarea Constituției privind aderarea Moldovei la UE

Compus de Redacția STAR

Curtea Constituțională a validat rezultatele referendumului republican constituțional care vizează modificarea Constituției privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Decizia a fost luată, joi, 31 octombrie, de magistrații Înaltei Curți. Hotărârea este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

,,Curtea Constituțională hotărăște. Se confirmă rezultatele referendumului republican constituțional din 20 octombrie 2024. Preangolul se completează cu două aliniate noi cu următorul cuprins: Reconfirmând identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și inversabilitatea parcursului european al Republicii Moldova declarând integrarea în Uniunea Europeană, drept obiectiv strategic al Republicii Moldova, Constituția se completează cu următorul cuprins Integrarea în Uniunea Europeană’’, a spus Domnica Manole, președintele Curții Constituționale.

Potrivit deciziei, Constituția va fi completată cu articolul ce prevede aderarea la tratatelor constitutive ale Uniunii Europene. Ulterior aderării Republicii Moldova la UE, prevederile tratatelor constitutive ale UE, precum și alte acte juridice obligatorii ale Uniunii Europene, vor avea prioritate față de legislația internă a Republicii Moldova.

În timpul ședinței, judecătorii Înaltei Curții au întrebat reprezentanții CEC dacă finanțarea ilegală și coruperea alegătorilor au afectat semnificativ rezultatul.

,,În viziunea Comisie Electorale Centrale această finanțare ilegală a campaniei electorale și coruperea alegătorilor în proporții deosebit de mari a fost sau nu a fost în măsură să influențeze rezultatele referendumul republican constituțional?’’, a spus Serghei Țurcan, judecător la Curtea Constituțională.

La rândul său, președinta CEC, Angelica Caraman a precizat că influența coruperii a fost orientată pentru a determina votul negativ la referendum.

,,Constatările documentate și procesele verbale consemnate, tocmai stabilesc influența de a spune opțiunea NU la referendum. Aceste influențe necorespunzătoare și aceste coruperi au fost oferite pentru a determina alegătorii să spună NU la referendum. Chiar dacă și influențează, ele vizează opțiunea NU și nicidecum opțiunea DA, care este majoritară după acest exercițiu referendar’’.

În ședința de joi a Curții Constituționale care a durat aproape cinci ore, magistrații Înaltei Curții au respins cererea deputaților comuniști Vladimir Voronin și Diana Caraman de a fi admiși ca participanți la ședință.

SNC.EA.RO
loc_3110_protest_curtea_constitutionala _57_
,,Se respinge demersul reprezentanților Partidului Comuniștilor din Republica Moldova privind admiterea în calitate de parte a procesului de jurisdicție constituțională’’, a mai spus Manole.

,,Ei cer înlăturarea lui Voronin de la ședință, dar noi suntem autorii. Eu am semnat toate documentele referitor la anti-referendum. Contestațiile tot eu le-am semnat’’, a spus Voronin.

În tot acest timp, în fața Curții a avut loc un protest organizat de simpatizanții Partidului Comuniștilor și ai Blocului Victoria, afiliat fugarului penal Ilan Șor, care au cerut invalidarea referendumului.

,, Rușine, rușine, rușine’’.

Tot în fața Înaltei Curți a avut loc și o contramanifestație în sprijinul referendumului pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Cele două tabere și-au aruncat replici.

,, Șoriștii, Șoriștii. Vrem democrație’’.

Referendumul republican constituțional a avut loc în data de 20 octombrie. Alegătorii au răspuns cu ‘DA’ sau ‘NU’ la întrebarea: ‘Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la UE? Potrivit datelor publicate de CEC, pentru opțiunea DA au votat 749 719 de persoane, iar pentru opțiunea NU – 739 155 de persoane.

Plebiscitul s-a desfășurat în contextul unor acuzații grave de corupere a alegătorilor. Poliția a anunțat anterior că aproximativ 39 milioane de dolari au ajuns în contul a peste 138 de mii de moldoveni care ar fi fost corupți de gruparea criminală Șor. Potrivit oamenilor legii doar în luna octombrie au fost transferați 24 de milioane de dolari din Federația Rusă, iar schema de mituire ar fi fost pusă al cale de serviciile speciale rusești. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu