Curtea Constituțională a respins sesizările depuse de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, precum și de deputațiii afiliați olgarhului fugar Ilan Șor privind votul prin corespondență. Asta după ce aceștia au contestat faptul că legislația electorală este amendată mai devreme de un an înaintea alegerilor, iar alegătorii din țările în care se va implementa votul prin corespondență ar fi avantajați față de concetățenii din alte țări.
Magistrații consideră că prin instituirea procedurii dreptului de a vota prin corespondență nu are loc o restrângere a exercițiului dreptului la vot, ci, din contră, o suplimentare prin diversificarea metodelor de votare. Astfel, Curtea Constituțională a declarat inadmisibile sesizările respective, argumentând că nu se poate vorbi despre existența unei ingerințe în dreptul la vot. Judecătorii Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan au formulat opinii separate, care deocamdată nu au fost publicate.
Anterior, Comisia de la Veneția a avizat pozitiv prevederile Legii privind implementarea parțială a votului prin corspondență, adoptată de Parlament în aprilie 2024. Inițiativa a fost salutată „întrucât numărul cetățenilor moldoveni cu drept de vot stabiliți peste hotare este mare, comparativ cu alte state, iar practica după care au votat în trecut a creat dificultăți”.
În aviz se mai accentuează faptul că, deși amendamentele au fost adoptate cu mai puțin de 5 luni înainte de scrutin, acestea nu încalcă principiul stabilității dreptului electoral, întrucât se aplică pe un teritoriu restrâns.
Legea privind pilotarea votului prin corespondență pentru cetățenii moldoveni care locuiesc în SUA, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda a fost adopată cu votul a 57 de deputați PAS, în timp ce opozia a criticat această inițiativă.
Lasă un comentariu