Curtea Anticorupție, despre care s-a vorbit mult, în special, în perioada electorală și post-electorală, va rămâne doar pe hârtie. Responsabilii de proiect propun instituirea unor Colegii Specializate de magistrați în cadrul Judecătoriilor și Curții de Apel Chișinău, conform proiectului de lege aflat în faza consultărilor la Parlament. Astfel, 15 magistrați vor face parte din Colegiul Specializat al Judecătoriilor și, respectiv, alți nouă din cel al Curții de Apel Chișinău. Experții în domeniu consultați de ONE TV au păreri împărțite despre acest proiect.
,,Crearea unei Curți Anticorupție, ea nu se justifică din perspectiva cost-beneficiu, din punctul meu de vedere. Asta ar însemna să creăm o instanță separată căreia să nu-i asigurăm un volum de muncă care să justifice costurile pe care le-ar suporta bugetul pentru întreținerea acestei instanțe”, a spus Angela Popil, membra grupului de experți în domeniul justiției a IPRE.
Expertul în justiție al Comunității WatchDog, Alexandru Bot, consideră că numărul judecătorilor pentru aceste Colegii Specializate este prea mic.
,,Acum, volumul acesta este cumva asigurat și deblocat prin activitatea judecătoriilor Bălți, de exemplu, judecătoriei Cahul, adică judecătoriile teritoriale într-un cuvânt, or proiectul presupune monopolizarea sau concentrarea acestor dosare într-un singur punct”.
Mai mult, acești judecători care ar trebui să se ocupe de averile nejustificate ale funcționarilor, de supravegherea urmăririi penale pe dosarele de corupție, precum și soluționarea acestora în instanță, se vor pomeni în situații de incompatibilitate, mai susține expertul Alexandru Bot.
,,Acum închipuiți-vă că un judecător deja a soluționat careva chestiuni care țin de instrucție, care țin de contencios administrativ să soluționeze de exemplu anumite circumstanțe care țin de examinarea în fond a dosarului penal. S-ar putea ivi multe și multiple situații de incompatibilitate”.
Angela Popil, avocată și membră a grupului de experți în domeniul Justiției din cadrul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, subliniază că este imperativ ca magistrații respectivi să fie supuși evaluării externe.
,,Judecătorii specializați în aceste cauze trebuie să treacă prin procedură de vetting atât cei de la nivelul instanței de fond, cât și cei de la nivelul instanței de apel”.
Șeful Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, a declarat pentru ,,ONE TV” că structura pe care o conduce va numi în funcție magistrații specializați în cazuri de corupție și celor conexe corupției, adăugând că specializarea în aceste cazuri este binevenită.
,,Da, vor fi și garanții suplimentare pentru acești judecători. Și da avem suficienți judecători care vor putea fi selectați pentru a fi numiți în completele respective specializate. Astfel Consiliul Superior al Magistraturii va avea grijă să selecteze în funcțiile respective cei mai integri și cei mai profesioniști dintre cei care vor opta pentru funcția dată”.
Proiectul de lege cu privire la sistemul judecătoresc anticorupție și modificarea unor acte normative a fost votat în prima lectură în anul 2023, iar până la sfârșitul anului 2024 ar putea fi supus votului final. Potrivit reprezentanților Parlamentului, instituționalizarea sistemului judecătoresc are drept scop consolidarea eforturilor în lupta cu fenomenul corupției și asigurarea calității și celerității judecării cauzelor penale care vizează acest tip de infracțiune. Consultările ce vizează proiectul au fost organizate după ce, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta problema corupției politice și electorale, precum și necesitatea accelerării măsurilor de combatere a acestui fenomen.
Președinta Republicii Moldova a subliniat importanța unor acțiuni ferme din partea instituțiilor, printre care și cele de justiție, și a modificărilor legislative pentru reducerea termenelor de examinare a cazurilor în instanță, subliniind că Guvernul și Parlamentul vor veni cu un plan de acțiuni în acest sens, precum și reafirmând necesitatea creării Curții Anticorupție. Ședința CSS a fost convocată după mituirea masivă a alegătorilor în timpul alegerilor prezidențiale și al referendumului republican constituțional din toamna acestui an, schema fiind elaborată de serviciile speciale ruse și orchestrată de oligarhul fugar Ilan Șor.
Lasă un comentariu