NOUTĂȚI

Curentul electric se poate scumpi. Furnizorii cer o majorare de aproape de două ori a tarifului pentru energia electrică

Compus de Redacția STAR

Energia electrică s-ar putea scumpi. În contextul în care nu mai putem cumpăra electricitate din stânga Nistrului și acoperim deficitul cu importuri din România, Premier Energy, furnizorul care deservește centrul și sudul țării, a solicitat un tarif de aproape două ori mai mare. Iar furnizorul din nordul țării cere o majorare de aproape doi lei. Noile tarife urmează să fie aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Acum, consumatorii deserviți de Premier Energy achită 2 lei și 34 de bani pentru un kWh. Acest tarif ar putea crește de mai mult de două ori, până la 5 lei și 13 bani. În nordul țării, tariful ar putea crește de la 2 lei și 84 de bani până la 4 lei și 53 de bani pentru un kWh.

Până acum, energia electrică era cumpărată din stânga Nistrului, la prețul de aproximativ 60 de euro pe Megawatt-oră. Această sursă a fost înlocuită, în acea mai mare parte, cu importuri din România și, respectiv, cu energia electrică produsă la centralele termice din Chișinău și Bălți. În primele două zile ale anului, pe bursa română OPCOM, prețul mediu de achiziție a fost de 80 de euro pentru un Megawatt-oră sau cu 20 de euro mai mare decât prețul pe care ni-l oferea Centrala termoelectrică de la Cuciurgan. De aici și necesitatea ajustării tarifului.

Scumpirile ard buzunarele consumatorilor. Oamenii spun că vor încerca să facă economii, pentru a putea face față cheltuielilor. Iar guvernul a anunțat că va oferi compensații la facturile pentru energia electrică.

,,Nu e normal. Eu am trei copii și vă dați seama în ce situație ne vom pomeni. În general, nu sunt de acord și trebuie să se gândească la populație, după care la interesele lor. Blocul în care locuiesc eu e conectat doar la energie electrică, nu și la gaze naturale. Vă dați seama, apa, apa caldă, totul e pe lumină. M-ați pus pe gânduri, nici nu am știut că se scumpește”.

,,E foarte rău. Noi nu suntem conectați la apă caldă, folosim un boiler ca să ne putem spăla. În caz contrar, avem doar apă rece. Vă dați seama cât plătim, și o mie de lei. Dar dacă se va mai scumpi… Noi suntem o familie din patru membri. Nu am primit compensații, pentru că fiul și nora mea locuiesc cu mine. Pensia mea e de patru mii de lei. Nu știu cum vom trăi în continuare, sunt disperată”.

Experții spun că solicitarea furnizorilor este întemeiată.

,,Era și de așteptat, situația era una previzibilă. Cu siguranță, vor urma și alte majorări, pentru că aceste majorări care sunt acum prezentate, chiar comparând cu prețurile de pe piața europeană, nu acoperă întregul necesar pentru Republica Moldova. Trebuie să ținem cont de faptul că acum, pe perioada de iarnă, o parte de energie se produce la CET-urile locale, CET-1, CET-2, CET-Nord. Iar odată cu încheierea sezonului de încălzire, această componentă va dispărea și va rămâne doar componenta pe resurse regenerabile, care încă este una foarte mică. Asta înseamnă că va trebui să cumpărăm și mai multă energie de pe piețele europene”, a spus expertul Sergiu Ungureanu.

Un tablou clar despre cheltuielile pentru achiziționarea de energie electrică încă nu poate fi făcut, spune directorul general interimar al companiei Energocom, Eugeniu Buzatu. Calculele vor putea fi făcute abia după primele 10 zile ale anului, explică el.

,,Nu sunt relevante, pentru că în zilele de 1 și 2 ianuarie, consumul este puțin mai redus și la noi, și în România și practic, în toată lumea. Să zicem că nu putem vorbi ca de un preț ca atare, trebuie să-l luăm în ansamblu. Prețul coșului de consum se formează dintr-un ansamblu de achiziții. Prețurile din import sunt prețuri de piață. Haideți să fim onești, centrala de la Cuciurgan ne dădea un preț sub piață”.

Energia electrică a devenit un deficit în regiune, din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Din cel mai mare exportator de resurse energetice, Ucraina a devenit un importator. Rușii obișnuiesc să bombardeze anume infrastructura critică, lăsând orașele și satele fără energie electrică. În eventualitatea unor astfel de atacuri, resursele energetice ar putea deveni deficitare, mai ales în orele de vârf, când consumul crește. Pentru a evita deconectările, e important să facem economii.

,,Orele de vârf sunt cele mai greu de acoperit din cauza consumului mare de energie. Din acest considerent, dacă și populația se va mobiliza, va utiliza rațional energia electrică, și nouă ne va fi mai ușor să livrăm energia către furnizori”.

În temeiul acestei situații complicate, guvernul a aprobat o serie de măsuri. Din 1 ianuarie, administratorii clădirilor publice și ai unităților comerciale au fost obligați să limiteze iluminatul interior al clădirilor cu cel puțin 30%, să deconecteze vitrinele, iluminatul decorativ și să limiteze funcționarea scărilor rulante. Iar agenții economici care consumă multă energie își vor schimba programul de activitate, în afara orelor în care consumul este mare. Locatarii blocurilor sunt îndemnați să nu utilizeze lifturile, dar să urce pe scări, în special dimineața și seara.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu