NOUTĂȚI

Cu o întârziere de peste jumătate de an, CMC a aprobat taxele locale pentru anul 2024. Agenții economici din Capitală vor plăti cu 6% mai mult

Compus de Carolina Digori

Agenții economici din Capitală vor achita taxe locale mai mari cu șase la sută. Cu o întârziere de peste jumătate de an, proiectul de lege privind taxele locale pentru acest an au fost aprobate de Consiliul Municipal Chișinău în seara zilei de marți, 23 iulie. Decizia a fost luată cu votul a 28 de consilieri MAN, PSRM, PCRM, precum și din Partidul „Renaștere”, și Partidul Nostru. Consilierii PAS și Platforma DA s-au abținut de la vot. Noile taxe locale sunt aplicate din ziua aprobării și nu vor avea efect retroactiv, susțin autoritățile locale.

Potrivit Primăriei Capitalei, taxele colectate de la cetățeni și agenți economici ar putea aduce în bugetul municipal aproape 388 de milioane de lei, ceea ce reprezintă 5% din veniturile Capitalei. Comparativ cu anul trecut, încasările din taxe vor crește cu aproximativ 42 de milioane de lei.

Taxa pentru salubrizare achitată de locuitorii Chișinăului a rămas ca și anul trecut la nivelul de 120 de lei anual, iar veniturile obținute sunt estimate la 28 de milioane de lei. A mai rămas neschimbată și valoarea taxei pentru posesorii de câini, 120 de lei anual, precum și taxa pentru parcare – 35 de lei pe an. Totuși, în acest an, vor fi majorate cu 6 % toate cele 10 taxe locale achitate de agenții economici, contribuția cărora la bugetul municipal este estimată pentru acest an la 67 de milioane de lei.

,,Taxa pentru amenajarea teritoriului o propunem la 185 lei și planificăm să încasăm 41,4 milioane, taxa de organizare a licitațiilor și loteriilor – planificare încasări 20,3 milioane lei, taxa de plasare a publicității cu o încasare de 2 milioane”, a spus Olesea Pșenițchin, șefa Direcției Generale FInanțe.

În cadrul dezbaterilor aprinse, unii consilieri au propus revizuirea unor taxe locale, însă niciun amendament nu a întrunit suficiente voturi pentru a fi adoptate.

Aleșii PSRM au cerut ca unele taxe locale pentru agenții economici să fie majorate, iar altele să fie micșorate, așa încât să fie stimulat micul business. De asemenea, ei au propus anularea proiectului primăriei „Start-UP pentru tineri”, iar banii alocați să fie redirecționați pensionarilor din Capitală.

,,Unele din propunerile pe care le-ați avut au fost creșterea taxelor cu 200%”, a spus Olga Ursu, viceprimar al Capitalei.

Deși legea finanțelor publice prevede că taxele locale și bugetul municipal treuie să fie examinate și adoptate până pe 10 decembrie 2023, consilierii municipali le-au adoptat abia pe 23 iulie, după o ședință ce a durat peste șapte ore. Și asta pentru că Primăria Chișinău a prezentat cele două proiecte de lege abia în luna iunie, ceea ce a provocat mai multe probleme și critici privind modul în care sunt cheltuiți banii din bugetul municipal în baza unui bugetul provizoriu.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu