NOUTĂȚI

CSP urma să examineze solicitarea procurorului general, Ion Munteanu, privind modificarea structurii Procuraturii Anticorupție

Compus de Redacția STAR

Consiliul Superior al Procurorilor urma să examineze, pe 15 noiembrie, solicitarea procurorului general Ion Munteanu privind modificarea structurii Procuraturii Anticorupție, însă subiectul a fost amânat din cauza unei deplasări de serviciu a acestuia. „Schimbarea structurii acestui organ a fost planificată cu mult timp în urmă și nu are legătură cu recentele declarații ale politicienilor”, a afirmat Aliona Nesterov, membră a CSP.

,,Vreau să fac o precizare. Acest demers a fost înregistrat în circuitul instituțional anterior celor să spunem așa inițiate în presa, precum că ar fi necesar de făcut schimbări drastice la procuratura anticorupție. Noi în februarie am mai avut un demers similar, însă nu am aprobat și organigrama. Urma astăzi în cadrul ședinței să specificăm subdiviziunile concrete a Procuraturii Anticorupție, atât’’.

Potrivit ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în prezent, la Procuratura Anticorupție activează 10 anchetatori și 15 ofițeri de urmărire penală. Prin modificarea structurii, se va putea atrage mai mult personal pentru activitățile de investigare, inclusiv din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

,,Odată clarificată structura procuraturii și aprobarea organigramei PA, atunci procesul de găsirea personalului pentru PA va fi accelerat, în sensul că va fi o claritate în ceea ce ține de câți ofițeri de urmărire penală ei au nevoie, de câți ofițeri de investigații ei au nevoie. Am discutat ca să explorăm posibilitatea de a spori procesul de detașarea ofițerilor de urmărire penală, ofițerilor de investigații’’.

Ministra Justiției a adăugat că, în ciuda măsurilor luate până acum, pentru a crește eficiența Procuraturii Anticorupție, rezultatele activității instituției depind în primul rând de conducerea și angajații acesteia.

,,Ca și toată lumea, ca și alți oficiali de rang înalt cu siguranța ne așteptam rezultate mult mai mari, din partea PA, fiindcă s-au depus multe eforturi în acest sens din partea guvernului și parlamentului, mă refer la faptul că au fost delimitate competențele, au fost alocate aceste resurse de personal suplimentar, dar de facto implementarea ar fi trebuit la nivel de procuratura să fie făcut. De fapt conducătorii sunt cei care trebuie să ducă lidershipul’’.

În același context, Aliona Nesterov a reamintit că responsabilitățile Procuraturii Anticorupție au fost reduse semnificativ, iar aceasta gestionează acum doar cazurile de corupție la nivel înalt.

,,Vorbim general care este impactul, nu uităm, că a fost limitate competențele și redus semnificativ din volumul de muncă procuraturii anticorupție, având în vedere că corupția mică și sistemică a trecut la procuraturile teritoriale cu CNA, iar procuratura anticorupție a rămas responsabilă de corupția înaltă, fiind subiecți limitați’’.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că alte instituții precum MAI sau SIS și-au îndeplinit sarcinile corespunzător.

,,Având tot suportul, totală deschiderea, numai să nu revenim iară la subiectul de sediu și nu știu ce. Când vrei să muncești – muncești. Indiferent de ce ai și n-ai, dar cel mai prețios, în toată perioadă asta, eu cred că dincolo de mese, scaune și creioane a fost suportul necondiționat politic’’.

Nu se știe încă data exactă a următoarei ședințe a CSP, dar aceasta ar putea avea loc la sfârșitul săptămânii viitoare. Luni, președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate, care a evaluat activitatea Procuraturii Anticorupție, subliniind eșecul în lupta împotriva corupției politice. Membrii CSS au recomandat măsuri pentru îmbunătățirea eficienței, în timp ce reprezentanții PA au invocat lipsa de personal, buget și un sediu propriu.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu