Curtea Supremă de Justiție a respins cererea fostului prim-ministru Vlad Filat, care a solicitat ca dosarul lui să fie examinat din nou, într-un proces public. Filat a fost condamnat definitiv în 2017 pentru fapte de corupție comise în perioada în care a fost șef al Guvernului. El a fost eliberat înainte de termen, în 2019. Ulterior, fostul prim-ministru s-a adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, invocând încălcarea dreptului la un proces echitabil.
Fostul politician a obținut câștig de cauză și statul i-a plătit 7.500 de euro cu titlu de prejudiciu moral. În contextul acestei decizii a CEDO, Vlad Filat a cerut reluarea procesului său. Magistrații de la Curtea Supremă i-au respins cererea și au precizat că încălcarea dreptului la un proces echitabil, constatată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu este suficientă pentru redeschiderea procesului.
Vlad Filat este nemulțumit de această decizie și a promis că își va publica singur dosarul. Într-o postare pe Facebook, el a scris că Justiția Reformatǎ a Maiei Sandu s-a pronunțat asupra cererii sale de revizuire, în care a solicitat sǎ fie încǎ o datǎ judecat, dar de aceastǎ datǎ public, pentru aceleași fapte pentru care a fost judecat în secret, când, așa cum susține Filat, i-au fost încǎlcate toate drepturile, i s-a furat familia, sǎnǎtatea, reputația și o parte din viațǎ. Pronunțarea soluției s-a fǎcut în dulcele stil clasic al Pǎpușarului de Grozești, adică în secret, mai precizează Vlad Filat.
Am solicitat un comentariu de la reprezentanții Președinției privitor la acuzații. Instituția a spus însă că nu le va comenta.
Prin expresia „Pǎpușarului de Grozești”, Vlad Filat se referă la Vlad Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat care, în 2019, a cedat puterea. Plahotniuc a fugit atunci din țară și este anunțat în căutare, fiind vizat în mai multe dosare, printre care „Frauda bancară”.
Fostul ministru al Justiției, Ion Păduraru, a criticat și el decizia Curții de Justiție, care a respins irevocabil ideea ca procesul lui Filat să fie reexaminat, într-un proces public.
El crede că reacția la asemenea încălcări de violare a Convenției Europene constatate de CEDO – instanță superioară unei țări cu o justiție decimată, după cum este Republica Moldova, ar trebui să fie foarte dură și promptă, indiferent de persoana inculpată.
Lasă un comentariu