NOUTĂȚI

Criză în regiunea Transnistreană. Oamenii au rămas fără încălzire, sute de întreprinderi și-au sistat activitatea și mii de angajați au rămas fără un loc de muncă

Compus de Redacția STAR

Regiunea transnistreană se confruntă cu o criză energetică severă, după ce Rusia a sistat livrările de gaze din 1 ianuarie.

Peste 70 de mii de consumatori casnici din stânga Nistrului au rămas fără gaze naturale, dintre aceștia peste 20 de mii locuiesc în orașe, anunță liderul regiunii separatiste Vadim Krasnoselski. Oamenii îngheață în case, în situația în care au rămas fără căldură și apă caldă 2678 de clădiri, dintre care 1565 sunt blocuri locative.

Frig este și în școli și grădinițe, așa că după vacanță, copiii nu vor merge la ore, ci vor studia online. Mai rău e că sute de întreprinderi și-au sistat activitatea, lucru care a lăsat mii de oameni fără un loc de muncă, a anunțat liderul separatist de la Tiraspol, potrivit presei locale. Moldovagaz și Energocom au găsit soluția tehnică pentru ca operatorul din stânga Nistrului, Tiraspoltransgaz, să cumpere gaze naturale din Bulgaria. Regimul separatist încă nu a oferit un răspuns, dacă e gata să accepte această propunere.

,,Agenții economici și satele au rămas fără gaze naturale. Încălzirea a fost oprită în toată „Republica”, cu excepția spitalelor care se încălzesc cu resursele de gaze naturale care au mai rămas. Aceleași resurse ajung și în blocuri, unde sunt folosite pentru gătitul la aragaz”.

Liderul separatist de la Tiraspol a recunoscut că Rusia a sistat livrările de gaze naturale pentru regiunea transnistreană, un mesaj care până acum era evitat de regimul susținut de Moscova.

,,Până în seara de 31 decembrie, nu era clar ce se va întâmpla, dar în seara de 31 decembrie, lucrurile au devenit clare. Rusia a oprit tranzitul de gaze naturale prin Ucraina. Asta are urmări pentru țările din Uniunea Europeană și pentru regiunea transnistreană. Cum a anunțat administrația Gazprom, sistarea livrărilor de gaze naturale, inclusiv în regiunea transnistreană, este legată de datoria pe care o are Moldovagaz pentru resursele folosite”.

În lipsa gazelor rusești, regiunea transnistreană are posibilitatea să importe de pe alte piețe, dar trebuie să plătească pentru resursele energetice.

,,Noi, de principiu, am testat această rută, posibilitatea de a importa gaze naturale prin diferite metode sau rute alternative. În acest caz, vorbim despre ruta Transbalcanică și procurarea gazelor de la Balkan Gas Hub, Bursa de gaze din Bulgaria. Putem oferi aceste servicii pentru Tiraspoltransgaz. Urmează să fie rezervate capacități zilnice și totul depinde de care va fi prețul la ziua respectivă. E vorba de un contract de agenție, asta înseamnă din contul lor. Noi putem organiza din contul lor”, a spus Vadim Ceban, șeful interimar al MoldovGaz.

De menționat că până acum, consumatorii casnici din stânga Nistrului achitau pentru un metru cub de gaze aproximativ un leu. Pentru cei care aveau un consum mai mare de 400 de metri cubi, tariful era mai mare. Oricum, în regiunea transnistreană, facturile erau exponențial mai mici decât pe malul drept, unde un metru cub de gaze costă acum 16 lei și 74 de bani.

Cât privește energia electrică, situația în stânga Nistrului este stabilă. Centrala termoelectrică de la Cuciurgan a trecut de la producția pe bază de cărbuni, în lipsa gazelor naturale. Potrivit regimului de la Tiraspol, există resurse suficiente pentru 30-50 de zile.

Anterior, președinta Maia Sandu a anunțat că Executivul, împreună cu partenerii săi de dezvoltare, a venit cu propuneri concrete pentru acordarea ajutorului umanitar regiunii transnistrene. Este vorba despre alimente, medicamente, combustibil, generatoare sau transportarea bolnavilor de pe malul stâng la spitalele de pe malul drept, în caz de necesitate. Regimul de la Tiraspol a refuzat însă acest ajutor.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu