Scriitorul și gazetarul român Cristian Tudor Popescu dezminte falsurile răspândite de propaganda rusească despre locul țărilor mici în Uniunea Europeană și spune cetățenii Republicii Moldova trebuie să conștientizeze că odată cu aderarea la UE, votul Moldovei este la fel de important ca votul țărilor mari. În cadrul unui interviu oferit în contextul campaniei de informare „Europa de lângă noi”, lansat de ONE TV și STAR TV, Cristian Tudor Popescu a combătut și falsurile răspândite de Kremlin despre pierderea identității naționale odată cu aderarea la UE.
,,- Există anumite temeri: mergem în Europa, ne pierdem suveranitatea, identitatea, ne fură ăia țara. Cum contracarăm ideile astea preconcepute? – Cine vă fură identitatea, Dumnezeule? Cine? Astea sunt propagandă Kremlinistă pură, sută la sută. Asta e o prostie. Bruxelles-ul nu te silește să faci lucrurile pentru care nu-ți dai acordul. Asta e un lucru simplu, nu te silește la nimic. În Uniunea Europeană intri pentru că ceri tu, nu te bagă nimeni cu forța. Iată un lucru pe care propaganda rusească în strecoară mereu, o absurditate, ca și cum ar fi păcălite să fie băgate, ca să fie jefuite de tot de Uniune, de averea națională, de identitatea națională și așa mai departe. Este o minciună neagră asta de care îți poți da seama imediat. Dimpotrivă, sunt încurajate identitățile naționale, mărcile naționale, culturale și comerciale.
După cum știți, primesc de la Uniunea Europeană o acreditare la nivel UE, mărci cum e în România, de pildă, mărci precum e „Brânza de Săveni”, „Magiunul de Topoloveni” și așa mai departe. Deci, dimpotrivă, Uniunea Europeană vrea să conserve aceste valori de toate felurile naționale din fiecare țară. Nici vorbă de așa ceva’’.
Cristian Tudor Popescu a explicat că deciziile în Consiliul European se iau prin unanimitate, iar aceasta pune pe picior de egalitatea interesele țărilor mari și ale celor mici din cadrul UE.
„- Povestea țărilor mici: suntem țară mică, mergem acolo, ne calcă în picioare ăia mari. Deci, o fac pe avocatul diavolului acum…
– Nu te calcă nimeni în picioare, încă o dată, dimpotrivă, acolo funcționează un principiu care se dovedește, de multe ori, se dovedește și nociv pentru Uniunea Europeană, dar el este de o democrație împinsă la extrem, aproape că primejduiește democrația și anume principiul „consensul”.
Pe de altă parte, acest drept de veto asigură exact să nu se întâmple ce spuneți dumneavoastră „te calcă în picioare”… Nu, domnule, dacă nu ești de acord, votezi împotrivă și nu se poate trece peste votul tău. Oare sunt conștienți cetățenii Republicii Moldova de asta? În clipa în care sunt membri ai Uniunii Europene, peste votul lor în Uniunea Europeană nu se poate trece.”
În același timp, Cristian Tudor Popescu a declarat că, prin participarea în număr mare la referendumul constituțional privind aderarea Moldovei la UE, cetățenii moldoveni pot da un răspuns propagandei Kremlinului.
” Deci, contează ca semnal, ca moment de orientare istorică foarte importantă și de stabilizare a țării, e foarte importantă o marjă mare cu care să câștige acest referendum, să fie pentru și asta depinde numai și numai de cetățenii Republicii Moldova. Dacă ei își doresc cu tot dinadinsul acest lucru, după părerea mea, vor reuși să depășească toate provocările, perversiunile și ticăloșiile propagandei Kremlinului în Moldova.”
Jurnalistul român a îndemnat guvernanții de la Chișinău să explice clar cetățenilor moldoveni că aderarea la Uniunea Europeană are un cost care se referă la reforme și transformări, însă efortul și dificultățile prin care va trece Moldova în parcursul european merită, datorită oportunităților de dezvoltare.
,,Exact, merită, da. Și li se poate spune cu cifre, cu date clare, cu fapte, nu cu promisiuni, că merită și se poate da exemplul României. Cât a crescut România la toate nivelurile, la nivelul PIB-ului, la nivelul investițiilor străine, la nivelul general de viață, infrastructură, civilizație, în urma acestor 20 de ani de Uniune Europeană. În mod categoric, se pot prezenta cifre cu cât mai mulți bani a primit România de la Uniunea Europeană față de banii pe care i-a dat, de atâtea și atâtea ori mai mult, iar acum cu PNRRE-ul ( n.r. – Planul Național de Redresare Economică) nici nu mai vorbim, 30 de miliarde care trebuie consumați.”
Un alt aspect abordat în cadrul interviului se referă la modul în care Uniunea Europeană contribuie la combaterea corupției în statele membre, prin mecanismele de control asupra corectitudinii cheltuirii fondurilor europene.
,,Păi, iarăși începe cu o propoziție foarte simplă. Fondurile europene sunt mai greu de furat, asta e deosebirea, mai greu să furi de la fonduri europene, pentru că oamenii ăia ți le dau numai în anumite condiții pe care trebuie să le îndeplinești. Și dacă la un moment dat nu le mai îndeplinești, pot să îți blocheze finanțarea imediat. Există un parchet european în clipa de față, înființat acum câțiva ani, condus de o româncă, Laura Codruța Kovesi, care chiar se ocupă în clipa de față cu fondurile europene, ce se întâmplă cu ele prin țările unde sunt trimise. Deci, pentru cei corupți, pentru cei care fură, care dau șpagă, care practică traficul de influență ca să sifoneze banii europeni, să folosesc un termen propriu acestor infractori, le e mai greu, le e mai greu decât să fure din banii statului dumneavoastră, al cetățenilor Republicii Moldova, așa cum s-a întâmplat cu băncile și cu miliardul aici, în Moldova.”
Acest material jurnalistic este realizat în cadrul proiectului „Promovarea avantajelor aderării Moldovei la UE prin exemplul experienței României”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material jurnalistic nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.
Lasă un comentariu