NOUTĂȚI

Cristian Preda: ,,Trebuie să aveți ambasadori buni în țările UE, iar negociatorii de la Chișinău trebuie să-și imagineze cum va fi țara peste 15 ani”

Compus de Redacția STAR

Republica Moldova are toate șansele să încheie negocierile cu Uniunea Europeană în doar patru ani, la fel ca România, însă e necesar ca negociatorii de la Chișinău să aibă capacitatea de a proiecta viitorul și să negocieze cu Bruxelle-ul ținând cont interesele pe care le va avea Moldova peste 15 ani. Declarația aparține fostului europarlamentar român Cristian Preda și a fost făcută în cadrul unui interviu realizat în contextul campaniei de informare “Europa de lângă noi”, lansată de posturile ONE TV și STAR TV. Politologul Cristian Preda a mai declarat că odată cu aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, cetățenii moldoveni vor avea șanse egale cu ceilalți cetățeni europeni.

,,Eu cred că Moldova are șansa să facă un parcurs de negociere la fel de scurt ca al României. Eu cred că în 4 ani Moldova poate să termine negocieri și să fie acceptată. Sigur că depinde de ceilalți europeni. Ar putea să fie o ceva de învățat din experiența românească, ar trebui să fie niște negociatori care să se uite nu doar la momentul prezent, ci să aibă capacitatea de a proiecta viitorul. Când discuți, de pildă, politici agricole, cum vreți să fie agricultura Moldovei nu acum sau în 5 ani, dacă intrăm în 5 ani, ci peste 15 ani. Ce vrem să mai producem în Moldova și cum? Vrem să facem conserve sau vrem să vindem produse, să facă alții conserve? Vrem să cultivăm castraveți sau vrem să producem lapte mai mult? Deci, sunt alegeri de făcut. Dau niște exemple foarte, foarte banale, dar politicile despre asemenea chestiuni, la fel în politici energetice, politici de transport… Ce vrem să facem? Vrem să facem transport pe cale ferată, care mai ecologic sau vrem să facem autostrăzi?’’

De asemenea, politoligul roman Cristian Preda, care a deținut și funcția de consilier prezidențial, a îndemnat Republica Moldova să se asigure că are ambasadori foarte buni în toate țările Uniunii Europene, care să fie capabili să explice fiecărui grup politic din fiecare stat membru UE ce se întâmplă în Moldova și ce avantaje oferă aderarea ei la Uniunea Europeană pentru spațiul comunitar.

,,Trebuie să explici. Domnule, aceasta este țara, acestea sunt dorințele noastre, astea sunt avantajele, acesta e plusul cu care venim. Că asta te întreabă. Te duci, nu știu, la ecologiștii din Finlanda, te întreabă, păi de ce se intre Moldova, trebuie să știi ce să-i spui ecologistului. Te duci la conservatorii din Danemarca… Știți că în Parlamentul European, am fost acolo 10 ani, cum ați amintit, sunt 200 de partide politice. Ambasadori calificați care să fie capabili să vorbească cu toate taberele politice. Pentru că, vedeți, în fiecare din Parlamente se va vota. Deci Moldova negociază, se semnează tratatul, după care asta se ratifică în Parlament. Unii au propus referendumuri în anumite țări, de pildă, ca să blocheze Turcia, pe care mulți n-o vor, au zis facem referendum, oricine intră. Hopa! Și atunci trebuie să te duci să le spui celor din toate taberele politice, ca ei să-și convingă alegătorii. Și vedeți în puține programe politice ale partidelor europene să figureze extinderea. Ori dacă nici tu care îți dorești să fii acolo, nu te duci să vorbești cu ei, ei n-o s-o inventeze’’.

Fostul europarlamentar român a mai spus că Uniunea Europeană este acel spațiu în care minoritățile și țările mici, ca Republica Moldova, sunt pe picior de egalitate și au aceleași șanse ca majoritățile și țările mari, iar un exemplu în acest sens este faptul că președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, este reprezentanta Maltei, care are doar șase europarlamentari.

,,Deci, cineva care vine dintr-o țară care nu are decât 6 poate să devină președintele unui Parlament, instituția reprezentativă, este singura instituție unde oamenii sunt aleși direct, cu 700 și ceva de deputați. Comisarii din țări mici, din Cipru, din Malta, iarăși, Irlanda, țări mai mici, au ocupat de a lungul timpului poziții extrem de importantă. România, care a fost a 7-a, acum e a 6-a țară ca dimensiune după ce au ieșit britanicii, a avut portofolii importante, portofoliul agriculturii, cele mai bănoase, la fel, portofoliul dezvoltării regionale. Europa e tocmai acel tip de comunitate politică în care minoritățile sau țările mici sunt pe picior de egalitate și au aceleași șanse, ca tocmai unul din principiile Uniunii este non discriminarea’’.

Referindu-se la impactul aderării României la Uniunea Europeană, Cristian Preda a menționat că în România europeană există mai multă prosperitate, iar un factor important pentru aderare europeană a statului roman a fost semnarea Pactului de la Snagov între toate partidele politice care au sprijinit integrarea europeană, la doar șase ani de la căderea regimului comunist.

,,Hai să spunem lucrurilor pe nume. România intrată în Uniunea Europeană este o țară mult mai prosperă, e mult mai productivă, e o țară cu mult mai multă libertate. Deci, e un câștig enorm. La noi nu s-a făcut un referendum, cum s-a făcut în alte în alte țări din Europa Centrală și Orientală, care au fost de părere că cetățenii trebuie să meargă la urne. Pentru că la noi opinia a fost foarte omogenă, adică erau 80% , 90 % din cetățeni care spuneau „Vrem în Uniunea Europeană!”

Acest material jurnalistic este realizat în cadrul proiectului „Promovarea avantajelor aderării Moldovei la UE prin exemplul experienței României”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material jurnalistic nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu