Tot mai mulți copii din Capitală sunt spitalizați cu afecțiuni pulmonare. În ultimele șapte zile numărul copiilor diagnosticați cu pneumonii a crescut față de săptămâna trecută. La Spitalul Clinic Municipal numărul 1 pentru copii din Capitală sunt internați 110 copii cu vârsta cuprinsă între 1 lună și 3 ani.
,, – Ce tratament ați administrat la domiciliu? – Inhalații cu NaCl de câte ori pe zi? – De trei ori pe zi. – Ca durată cât? – 6-7 zile’’.
Corina a ajuns la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din Capitală împreună cu băiatul ei de 1 an și jumătate, care potrivit femeii, de trei săptămâni prezintă semne de răceală.
,,Îi curgea nasul, tuse chiar de ieri a făcut și febră 37. Am fost la medicul de familie și am făcut radiografie cutiei toracice și s-a arătat că are pneumonie’’.
Pentru a face față numărului mare de solicitări, administrația instituției a suplimentat numărul de paturi.
,,Zilnic în cadrul instituției se adresează peste 50 de copii cu patologii a căilor respiratorii superioare și inferioare, copii cu simptome ușoare pleacă la recomandări la domiciliu. În secția de terapie intensivă zilnic sunt câte 5-6 copii spitalizați în stare foarte gravă dar și pe staționar sunt copii cu complicații, copii gravi cu pleurezie’’, a spus Tatiana Pahomi, șef secție, medic pediatru.
Medicii susțin că de multe ori părinții se adresează cu întârziere după ajutor.
,,Copilul în prima zi de boală sau a doua zi trebuie să fie monitorizat de părinți la domiciliu, administrarea antipireticilor și hidratare iar în cazul de prezență a semnelor de pericol, copilul nu poate bea sau suge, vomită după fiecare hrană, prezintă scaune diareice sau prezintă convulsii la moment sau în anamneze a suportat convulsii febrile este necesar să se adreseze într-un departament de urgență pentru a fi examinat, consultat’’.
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în perioada 25 noiembrie – 1 decembrie, au fost înregistrate 4.814 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, majoritatea la copii.
Lasă un comentariu