Cetățenii Republicii Moldova pot împrumuta statul, fără intermediari și la o dobândă fixă de 6 % anual, iar profitul obținut din aceste investiții nu se impozitează. Începând cu ziua de luni, 16 septembrie, persoane fizice își pot anunța intenția de a procura valori mobiliare de stat pe platforma eVMS.md. Timp de 10 zile, persoanele interesate se pot înscrie pe platformă, unde trebuie să precizeze volumul investiției și contul bancar, din care vor fi decontați banii în data de 26 septembrie.
,,Pe data de 26 noi facem totalurile subscrierii. Pentru dumneavoastră ce înseamnă acest lucru. Banii din cont vor fi decontați și în portofelul personal veți vedea că sunteți deținătorul unor valori mobiliare de stat și din perioada respectivă începe să curgă scandența valorii mobiliare de stat care este de doi ani. Plata dobânzilor se efectuează în patru tranșe, adică o dată la jumătate de an’’, a spus Ion Gumene, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor.
Își pot crea cont pe platforma eVMS.md, cetățenii Republicii Moldova care au vârsta de peste 18 ani, dețin semnătură electronică și au un cont într-o bancă comercială din țara noastră.
,,După ce vă creați contul, Ministerul Finanțelor în maxim o zi sau chiar în câteva ore validează acest cont, urmând anumite rigori de securitate’’.
Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene susține că Valorile Mobiliare de Stat reprezintă unul dintre cele mai sigure instrumente de investiții, datorită garanției integrale oferită de stat.
,,Aceste valori mobiliare de stat au și o lichiditate mare, ceea ce înseamnă că Dumneavoastră în orice moment le puteți răscumpăra sau le puteți vinde. Le puteți pune în gaj, de exemplu, când contractați un credit la una din instituțiile financiare’’.
Prin intermediul acestui instrument financiar, statul se împrumută de la cetățeni pentru a finanța proiectele de dezvoltare și creștere economică a țării. Potrivit expertului economic Adrian Lupușor, investițiile cetățenilor în valorile mobiliare de stat vor aduce economii la bugetul de stat.
„Se deschide oportunitatea de a investi într-un instrument financiar sigur și relativ rentabil. Cu cât mai mare este bazinul de investitori potențiali, cu atât mai prielnice sunt condițiile cu care statul își finanțează deficitul bugetar, iar aceasta înseamnă economii la buget, înseamnă costuri de deservire a datoriei de stat mai mici. Să cedăm cum va funcționa această platformă din punct de vedere tehnic. Este prematur să vedem acum care sunt dezavantajele”, a spus Adrian Lupușor,
director „EXPERT-GRUP”.
Directorul Expert Grup Adrian Lupușor consideră că platforma eVMS.md nu va face concurență depozitelor bancare.
„Nu va avea schimbări structurale în sistemul financiar, deoarece noi oricum avem un exces de lichidități în sistemul financiar bancar. Nu cred că la moment VMS și această platformă nemijlocit creează o anumită concurență, să spunem așa, cu depozitele bancare”.
Platforma eVMS.md a fost lansată la sfârșitul lunii iulie.
Lasă un comentariu