NOUTĂȚI

Costurile logistice prea mari pentru export îi determină pe fermierii din Moldova să-și vândă producția la preț mic pe piața internă

Compus de Redacția STAR

Exportul de cereale moldovenești este o adevărată provocare pentru fermierii din țara noastră. Majoritatea producătorilor agricoli preferă să-și vândă producția intermediarilor la un preț mic decât să suporte cheltuieli foarte mari pentru transportarea rutieră a producției agricole până în porturile din România.

Printre ei se numără și fermierul Serghei Spinei care, în acest an, a renunțat la exportarea directă a cerealelor din cauza dificultăților de ordin logistic. El spune că investițiile în tehnologii moderne și practicarea agriculturii performante nu sunt o garanție pentru o afacere profitabilă, așa cum riscurile în sectorul agricol sunt greu de prevenit.

În satul Delacău, raionul Anenii Noi, se află terenurile agricole ale fermierului Serghei Spinei, care este un fermier cu experiență și cultivă diverse culturi de aproximativ 20 de ani. Terenurile fermierului se întind pe mai bine de 600 de hectare. Spinei cultivă acum grâu și porumb, folosind cele mai avansate tehnologii, care, potrivit lui, îi permit să devanseze cu 10 ani agricultura practicată de majoritatea fermierilor din țara noastră.

Serghei Spinei este pilot de profesie și a început să facă agricultură în Moldova în 2015, după ce a făcut alte afaceri în România.

“Foarte simplu, eu făceam afaceri, aveam imobile în România. Am venit aici la pește, era un burian aici, ca să înțelegeți de 3 metri jumătate și oamenii care m-au întâlnit au cerut să-i ajut cu bani. Am venit peste 2 săptămâni, bani nu mai aveau și iată așa ca să scot banii am venit în agricultură, foarte simplu.”

De-a lungul timpului, fermierul a încercat să cultive diferite culturi agricole, inclusiv fructe și legume, dar a ajuns la concluzia că cel mai rentabil este să devină producător de grâu și porumb. În pofida secetei, Serghei Spinei spune că a obținut o recoltă bună de grâu.

,,Aici am avut un câmp de grâu, cu tehnologiile care le facem noi avansate, cu semănătoare cele mai performante, eu nu iubesc să mă laud, dar de pe câmpul acesta am luat 6,2 tone. Ministrului i-am promis 7 tone, cu părerea de rău, 7 n-am ajuns, macar că potențialul a fost de 8-9 tone, dar eu fac și investiții curespănzătoare pentru asta”.

Fermierul spune că, datorită investițiilor în tehnologii moderne de semănat și recoltare, dar și a utilizării îngrășămintelor, a reușit să obțină, în medie, 5,5 tone de grâu la hectar, ceea ce ar fi de trei ori mai mult decât recolta obținută de alți fermieri.

,,Aici a fost un soi de la Odesa. Un sort nou care practic numai noi s-au adus în Moldova, s-au adus în anul trecut, un soi foarte eficient care este adoptat la condițiile noastre, adică el a fost cel mai bun soi la mine în orice caz. În următorul câmp am avut niște soiuri austriece fără ace, cu părerea de rău la situația climatică din Republica Moldova s-a simțit mai rău, să zicem așa, acolo a fost mai mică recolta fața de cea de aici”.

Serghei Spinei spune că așteaptă o recoltă mică de porumb în acest an din cauza condițiilor climaterice, deși a aplicat o tehnologie specială de cultivare și a folosit îngrășăminte speciale care ajută la reținerea umidității în sol.

,,Cu părerea de rău anul acesta noi am fost bătut de gheața 2 ori acest câmp. Iată asta a făcut gheața. Tehnologia cu, să zicem așa, cu păstrarea umedității ne aduce careva rezultate, dar ele încă nu s-adusă, să zicem așa, fiindcă anul acesta problema la porumb nu numai secetă, dar și arșiță, adică el arde, îl topește. MUSCA Și dacă mai ține așa arșița asta încă 2-3 zile, dar umiditatea, nu-i nimic, uitați-vă și crăpături, la noi n-au nici o ploaie, nimic. Aici să fie roadă zero. Dacă cât de cât salvăm – o tonă două. Intrăm înăuntru uitați-vă încolo e uscat tot”.

Cea mai mare problemă a producătorilor de cereale din țara noastră este posibilitatea limitată de a vinde producția la un preț bun, deși există atât cerere, cât și piețe de desfacere. Serghei Spinei spune că fermierii moldoveni au de ales să-și vândă recolta unor companii intermediare care fac exporturi sau să se aventureze să construiască, de sine stătător, un lanț logistic până în porturile din România, de unde cerealele sunt transportate în diferite țări, inclusiv pe continentul african.

Cei care aleg prima cale de realizare a producției nu primesc un preț corect de la intermediari, iar cei care decid să-și asume rolul de exportator au de suportat costuri foarte mari pentru transportarea producției în porturile din România, spune fermierul. Potrivit lui Serghei Spinei, o soluție ar fi facilitarea accesului fermierilor din Moldova la portul moldovenesc Giurgiulești, de unde recolta poate fi transportată în România.

,,Vă dați seama, că am avea noi agricultorii în Republica Moldova pista asta și am exporta la direct. Adica ce putem să facem? Atunci se comandă corabie să zicem de 10 mii de tone, s-au încărcat 4 barje de 2,5 de tone în Djurdjulești, au plecat la Constanța în timp de 24 de ore, s-au încărcat și n-ai nici un cost adăugător, nimic, și l-ai vândut de exemplu în Tanzania, să zicem așa. Agricultorul autohton ar primi 5,50 lei pentru un kg de grâu. La moment el e 3 lei. Vă dați seama cât pierde agricultorul autohton?”

80 la sută din recolta de porumb obținută pe terenurile lui Serghei Spinei este vândută pe piața internă, la un preț de doar 2,5 lei per kilogram.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu