NOUTĂȚI

Consumatorii din municipiul Chișinău pot solicita furnizarea energiei termice de la Termoelectrica

Compus de Redacția STAR

Consumatorii din municipiul Chișinău pot solicita deja furnizarea energiei termice de la Termoelectrica, chiar dacă autoritățile locale nu au emis o dispoziție în acest sens. Instituția a anunțat că este pregătită să inițieze procedura de conectare, în contextul avertizării meteorologilor care au emis cod galben de înghețuri. Noutatea, însă, nu i-a bucurat pe unii locuitori ai orașului, care se tem de facturi mari la căldură.

,,Pentru a beneficia de energie termică pentru încălzirea imobilelor, este necesar ca administratorul blocului locativ să prezinte următoarele acte: solicitarea de conectare a agentului termic la sediul companiei cât și fișa tehnică de pregătire a instalațiilor de utilizare a energiei termice. În urma verificării condițiilor întrunite, specialiștii „Termoelectrica” S.A. vor asigura conectarea imediată a imobilului la agentul termic’’, a spus Tatiana Andrușca, șef al Serviciului Comercial Termoelectrica s.a.

Potrivit meteorologilor, codul galben de înghețuri va intra în vigoare în data de 17 octombrie și va fi valabil până luni, 21 octombrie. În această perioadă sunt așteptate temperaturi de până la minus 4 grade Celsius.

,,Aerul se răcește în continuare și din motivul ăsta la suprafața solului cât și izolat în aer e probabilitatea să se înregistreze înghețuri. Înghețurile se vor atesta în orele nocturne și de dimineață’’, a spus Ghenadie Roșca, meteorolog.

Deși în ultimele zile temperaturile au scăzut semnificativ, oamenii susțin că încă e prea devreme să înceapă sezonul de încălzire. De frica facturilor uriașe, ei spun că sunt pregătiți să îmbrace haine groase sau să se conecteze la dispozitivele electrice

,, Putem să mai așteptăm. O să plătim mai mult’’.


,, E prea devreme. Sunt scumpe serviciile comunale. Mai așteptăm’’.

,,E cald în casă, afară încă e plus, trebuie să se facă minus, atunci s-o pornim’’.
,, Avem nevoie de căldură, trebuie să facem baie și să asigurăm un microclimat potrivit pentru băița și creșterea copilului’’.

Unii manageri ai instituțiilor de învățământ din Capitală spun că vor solicita furnizarea energiei termice la începutul lunii noiembrie, când copiii vor reveni din vacanța de toamnă.

,,Pereții și geamurile sunt schimbate și la noi temperatura se păstrează. Plus avem mai multe săli de clasă instalate climatizatoare care au opțiunea iarnă-vară. Nu văd necesitatea unor cheltuieli nejustificate după mine în condițiile când trebuie să numărăm bine mijloacele financiare pe care le avem la dispoziție’’, a spus Corneliu Solomon, director Liceul Teoretic „Ion Creangă”.

,,La moment la noi nu este necesară că noi am beneficiat de eficiența energetică , instituția este anvelopată și noi practic în toate cabinetele avem și condiționere’’, a spus Lilia Babuc, director liceul „Elena Alistar”.

,,Chiar azi am verificat temperatura în instituție și e bine la moment 18-19 grade depinde de grupă. Temperatura când este mai mică atunci scriem un demers și operativ se rezolvă lucru ăsta’’, a spus Larisa Furdui, director Grădinița nr. 150.

Din cele 266 de instituții de învățământ conectate la sistemul de încălzire centralizată, în 262 este deja posibilă furnizarea agentului termic. În alte patru școli se desfășoară lucrări de reabilitare a sistemelor de încălzire, care urmează să fie finalizate până la vacanța de toamnă, a anunțat Andrei Pavaloi, șef-adjunct al Direcției municipale Educație, Tineret și Sport.

Anul trecut, sezonul de încălzire în Capitală a început pe 13 noiembrie. De regulă, blocurile locative sunt alimentate cu energie termică atunci când, timp de trei zile consecutiv, se înregistrează temperaturi medii mai mici de 10 grade Celsius. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu