Construcția liniei electrice aeriene Vulcănești-Chișinău a ajuns în faza de instalare a pilonilor de înaltă tensiune. Până acum, au fost deja turnate 160 de fundații din cele peste 500 necesare pentru aceste structuri. Construcția liniei electrice avansează conform planului, iar până la sfârșitul anului 2026, stațiile de distribuție Vulcănești și Chișinău vor fi conectate, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Linia electrică Vulcănești-Chișinău va interconecta sistemele energetice ale Moldovei și României. Acest lucru va permite țării noastre să achiziționeze energie electrică nu doar de la vecinul nostru, ci și din alte țări ale Uniunii Europene. Linia de înaltă tensiune, cu o capacitate de 630 MW, va putea asigura până la jumătate din necesarul de energie electrică al Moldovei în perioadele de consum maxim.
La lucrări participă și oameni din localitate. Toate etapele se desfășoară sub supravegherea unei companii indiene care a câștigat licitația.
,,Materiale sunt aduse în jur la 97%, sunt depozitate. Fundațiile, după cum am spus sânt circa 160 de fundații din 500, deci peste 30%. Iar pilonii suntem la etapa, de asta și v-am invitat, ca să arătăm o noua etapa proiectului, însăși asamblarea și instalarea pilonilor, acuma avem 2 piloni, a treilea se instalează chiar acuma la momentul dat, mai avem încă 3 piloni deja asamblați, care așteaptă a fi instalați , deci avem un progres conform planului’’, a spus Ruslan Surugiu, director interimar UCIPE.
Ministrul Energiei, Victor Paricov a subliniat că, deși sistemul energetic moldovenesc este conectat nominal la cel românesc și ucrainean, toate liniile electrice fie trec prin regiunea transnistreană, fie sunt conectate direct la stația de distribuție din stânga Nistrului.
,,Noi eram extrem de dependenți de infrastructura critică din regiunea Transnistreană. Singură interconexiunea care avem cu România, la fel puterea mare putea ajunge la Chișinău doar prin regiunea Transnistreană, doar pe teritoriu la centrală Termoelectrica Moldovenească. De asta ceea ce facem acuma ne va permite să depindem mai puțin de infrastructură critică din stânga Nistrului. Să asigurăm consumatorii din Republica Moldova că vor avea energie electrică sigură, chiar dacă pe stânga Nistrului pot apărea situații pe care noi nu le controlăm’’.
Pe lângă construcția propriu-zisă a liniei electrice, va fi necesară și modernizarea stațiilor de distribuție din Chișinău și Vulcănești pentru a le adapta, deoarece sunt proiectate pentru niveluri diferite de tensiune, susține Sergiu Carmanschi, vice-director general al Moldelectrica.
,,Linia electrică aeriană 400 kV va uni 2 stații – stația Vulcănești și stația Chișinău. La moment deja se execută lucrările în stația electrică Chișinău. Sunt lucrări de modernizare, instalarea a autotranformatorilor 400 la 330. Și totodată montarea echipamentului primar pe parte de 400 și pe parte de 330 ca putea fi făcută legătură’’.
Ministrul Energiei a ținut să sublinieze că pe lângă asigurarea securității energetice a țării, construcția acestei linii electrice are și alte avantaje. Potrivit lui Parlicov, în viitor, Moldova va putea exporta cantități mari de energie electrică vecinilor săi. De asemenea, exportul de energie electrică din UE prin Moldova către Ucraina va fi mai ușor.
,,Probabil că Republica Moldova va fi cea mai mare punte, singură cale de interconexiune între ENTSO-E și Ucraina. La moment Ucraina are sigur că mai multe linii de interconexiune cu alte țări, dar nici cu una din ele nu are așa putere cum vom avea prin Republica Moldova când finalizăm aceste linii. Respectiv după ce finalizăm construcția acestor linii Republica Moldova ar putea fi o punte energetică pentru procesul a reconstrucție Ucrainei după război’’.
Bugetul proiectului de dezvoltare a sistemului energetic din Moldova este de 61 de milioane de euro, dintre care 27 de milioane sunt destinate construcției liniei electrice dintre Vulcănești și Chișinău.
Lasă un comentariu