LIFESTYLE

Condamnatul care a petrecut cel mai mult timp din istorie pe „culoarul morții” a fost declarat nevinovat după 56 de ani

Compus de Carolina Digori

Un japonez care a petrecut aproape o jumătate de secol pe „culoarul morții” a fost găsit nevinovat pentru mai multe crime, într-un proces care a ridicat semne de întrebare cu privire la utilizarea pedepsei cu moartea de către Japonia, relatează The Guardian.

Iwao Hakamada, acum în vârstă de 88 de ani, a fost condamnat la moarte prin spânzurare în 1968, după ce a fost găsit vinovat pentru că și-a ucis șeful, pe soția lui și pe cei doi copii ai acestora și că le-a incendiat casa, în 1966.

Fostul boxer profesionist a petrecut 46 de ani pe „culoarul morții”, cel mai mult timp din istorie – până când a fost eliberat. Atunci au apărut noi dovezi în cazul crimei multiple și s-a dispus rejudecarea cazului.

Hakamada și-a susținut tot timpul nevinovăția și a spus că anchetatorii l-au forțat să mărturisească crimele, în timp ce avocații săi au spus că poliția a fabricat dovezi împotriva clientului lor.

Procurorii nu au precizat dacă vor face apel. Avocații lui Hakamada i-au îndemnat să nu conteste decizia.

În cadrul noului proces, procurorii au cerut din nou pedeapsa cu moartea, dar experții juridici au sugerat că bărbatul urma să fie achitat, având în vedere că în alte patru procese care au implicat deținuți condamnați la moarte în Japonia postbelică, toate condamnările au fost anulate.

Hakamada, a cărui sănătate fizică și psihică s-a deteriorat în timpul lungii sale detenții, nu a fost prezent la verdictul de joi și a fost reprezentat de sora sa, în vârstă de 91 de ani. Ancheta s-a bazat pe niște haine pătate de sânge pe care procurorii au spus că Hakamada le purta în momentul crimei, găsite la o fabrică de miso din centrul Japoniei, unde era angajat, scrie Digi24.

Când a dispus rejudecarea cazului, în martie 2023, după ani de dispute juridice, Înalta Curte de la Tokyo a declarat că există o posibilitate mare ca hainele să fi fost plantate într-un rezervor de miso de către anchetatori. Avocații apărării au spus că testele ADN pe haine au dovedit că sângele nu era al lui Hakamada. Bărbatul a negat inițial că a comis crimele, dar apoi a mărturisit în urma unei audieri „brutale” a poliției, în care spune că a fost abuzat fizic.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu