De miercuri, moldovenii vor primi compensații pentru încălzire. Pentru luna noiembrie, 634 de mii de familii vor beneficia de compensații sau 90 la sută dintre cei care le-au solicitat. Cheltuielile în acest sens sunt de 334 de milioane de lei. Cei mai mulți dintre beneficiari vor primi compensații care vor varia între 300 și 800 de lei. Iar 37 la sută dintre solicitanți vor primi o compensație în valoare de 800 de lei. Plățile vor fi făcute pe cardul bancar sau în numerar, la oficiile poștale.
Într-o conferință de presă, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a explicat și de ce 10 la sută dintre solicitanți nu vor primi compensații, cel puțin în luna noiembrie. Potrivit lui, Guvernul a stabilit criterii clare. Iar în procesul de selecție a beneficiarilor, au fost analizate 11 baze de date, privind veniturile și cheltuielile. În primul rând, cei care au imobile ale căror valoare cadastrală depășește suma de 2,5 milioane de lei, adică aproape 130 de mii de euro, nu se încadrează în lista beneficiarilor. Totodată, Guvernul consideră că familiile care au un venit ce variază între 10 500 și 15 500 de lei, se pot descurca cu plata facturilor pentru încălzire.
,,Avem aproximativ 1562 de solicitanți care au un venit lunar ce variază între 10 500 de lei și 15 500 de lei. În mare parte, aceste gospodării nu vor beneficia de compensații în luna noiembrie, dar potențial, ar beneficia de compensații în luna decembrie. Avem 10 900 de familii care au venituri lunare între 25 000 și 30 000 de lei. Acești solicitanți nu vor beneficia de compensații. Noi suntem gata să răspundem la toate solicitările cetățenilor, să explicăm cum am determinat valoarea compensațiilor’’.
Blocul „Împreună” a criticat dur regulamentul conform căruia este stabilit gradul de vulnerabilitate al solicitanților.
,,Se calculează veniturile familiei și se calculează cheltuielile și câți bani rămân acestei familii pentru a achita facturile. Dacă la venituri, Guvernul a fost de acord să calculeze fiecare bănuț al familiei, la cheltuieli au inclus doar minimul de cheltuieli ale unei familii, conform datelor Biroului Național de Statistică. După cum am spus, acest regulament este o farsă, el nu calculează gradul de vulnerabilitate al familiilor și lovește dur, în special, în familiile tinere’’, a spus Liviu Vovc, secretarul general al Platformei „Demnitate și Adevăr”
Cu toate acestea, ministrul Buzu dă asigurări că…
,,Împreună, cu grijă, vom trece cu bine și de această iarnă’’.
Expertul Eugen Muravschi spune că este normal ca autoritățile să țintească, în primul rând, consumatorii cu venituri foarte mici.
,,Noi putem discuta dacă o familie cu venit de zece mii de lei merită sau nu merită compensații, dar în același timp, știm că avem foarte, foarte mulți pensionari care primesc două, trei, patru mii de lei și prioritatea statului trebuie să fie anume să-i ajute pe acei oameni. În măsura posibilităților, desigur, dacă sunt resurse în buget, putem discuta și despre cei cu venituri un pic mai mari’’.
Și expertul economic Veaceslav Ioniță spune că abordarea Guvernului de a-i ajuta pe cei mai vulnerabili este una corectă.
,,Pentru cei din mediul urban, este o compensație mai mult sau mai puțin care permite să acopere costurile pentru facturile la încălzire. Este o problemă de comunicare, să nu uităm că anul trecut, Guvernul a oferi cam tuturor compensații, ceea ce nu este corect. Din 2,5 milioane de cetățeni, noi avem un milion care, fără nicio problemă, trec de iarnă. Nemulțumiți, se revoltă un pic, în loc să meargă la odihnă plătesc facturi, dar acești oameni pot achita. Avem vreo șapte sute de mii pentru care va fi o problemă’’.
De remarcat că facturile pentru încălzire pentru luna noiembrie nu includ creșterea tarifului pentru gaze naturale, cu aproape 30 la sută. Guvernul spune că în acest sens, compensațiile la facturile pentru gazele naturale vor crește și ele. Ministrul Buzu însă nu a putut da asigurări că suma acestora va depăși marja de 800 de lei, stabilită pentru luna noiembrie.
,,-Guvernul va ajusta valoarea compensației pentru sursele de energie la care se atestă o creștere de tarif. Altfel spus, în luna decembrie, vor crește compensațiile pentru consumatorii care se alimentează cu gaze naturale. -Mai mult de 800 de lei, de exemplu? – În funcție de care este valoarea compensației, Guvernul va crește compensația pentru a ne asigura că această creștere de tarif nu va influența veniturile post-compensație ale acelei familii’’.
Compensațiile sunt acordate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, finanțat din bugetul de stat, cu susținerea Uniunii Europene și a altor parteneri de dezvoltare. Pentru a beneficia de ele în lunile următoare, consumatorii se pot înscrie în continuare online sau la centrele de asistență socială. Cei care au solicitat plățile pentru luna noiembrie nu trebuie să mai depună noi solicitări.
Lasă un comentariu