NOUTĂȚI

Compania RED NORD nu va fi privatizată. Asigurarea vine din partea lui Radu Marian

Compus de Redacția STAR

Compania „Rețele Electrice de Distribuție Nord”, RED Nord nu va fi privatizată. Asigurarea vine din partea deputatului PAS, Radu Marian care este și președintele Comisiei economiei, buget și finanțe. Precizările au fost făcute în cadrul ședinței plenare din data de 18 iulie după ce deputații din opoziție au cerut audierea premierului Dorin Recean invocând faptul că Guvernul de la Chișinău ar vrea să supună privatizării RED-NORD și să vândă compania României.

,,Propunem audierea prim-ministrului Republicii Moldova a domnului Dorin Recean în vederea diferitor informații despre viitoarele privatizări a mai multor obiective strategice ne referim la RED-NORD. Republica Moldova se împrumută pentru a dezvolta logistica rețelelor electrice și aici se propune privatizarea celei mai mari întreprinderi care dec fapt, deservește tot nordul Republicii Moldova, care are bunuri pe bilanț de peste 3 miliarde de lei”.

În replică, deputatul PAS, Radu Marian a dat asigurări că compania „Rețele Electrice de Distribuție Nord” nu va fi privatizată și i-a îndemnat pe deputații din opoziție să studieze mai atent actele legislative.

,,Noi am solicitat clarificări de la Guvern referitor la acest subiect și într-adevăr există anumite interes din partea anumitor țări, dar Guvernul în acest moment nu a analizat această oportunitate de a identifica investitori pe rețele electrice Nord. Cu referire la celelalte companii, Moldtelecom nici nu era niciodată în a ceea listă. Eu zic că mai atent să urmărim documentele”.

Responsabili de la Guvern au precizat că deocamdată nu este analizată o ofertă de privatizare. Guvernul caută fonduri și investitori pentru a dezvolta infrastructura energetică a țării.

Acum o săptămână, în cadrul unei conferințe de presă, premierul României, Marcel Ciolacu a vorbit despre ideea de a cumpăra compania RED-Nord. El a menționat că o asemenea achiziție în Republica Moldova ar fi o soluție pentru crearea unor parcuri de stocare a energiei și stabilizarea prețurilor. Într-o postare pe Facebook, ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov a scris că întreprinderea se află în căutare de investitori strategici, însă ministerul pe care îl conduce nu este responsabil de procesul de privatizare a acestei companii.

În prezent există trei proiecte, prin intermediul cărora sistemul energetic al Republicii Moldova va fi conectat la cel românesc. Lucrările la construcția liniei electrice aeriene Vulcănești – Chișinău au început deja. Se preconizează racordarea la linia Bălți – Suceava și, în plus, anul acesta a fost semnat un memorandum privind construcția liniei Strășeni-Gutinaș.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu