NOUTĂȚI

Comisia Europeană și Guvernul au semnat contractul cu privire la un sprijin de 64 de milioane de euro

Compus de Redacția STAR

Comisia Europeană și Guvernul Republicii Moldova au semnat vineri contractul cu privire la un sprijin financiar mai mare decât cel anunțat anterior. Mai exact, 64 de milioane de euro, printre care 20 de milioane vor fi folosite pentru achiziționarea gazelor destinate regiunii separatiste transnistrene, 10 pentru cumpărarea curentului electric pentru malul drept al Nistrului de pe bursă, iar celelalte 34 de milioane de euro vor reprezenta un suport bugetar.

Premierul Dorin Recean a anunțat că Chișinăul a ajuns la ,,un acord final cu Uniunea Europeană privind pachetul de ajutor pe care l-a anunțat la începutul acestei săptămâni”, subliniind că ,,Uniunea Europeană salvează din nou Republica Moldova”, în timp ce ,,Rusia lasă oameni în frig și întuneric”, iar acest ,,suport concret și direct” va ajuta țara noastră să scape de acest șantaj energetic. În contextul acestui sprijin al UE, inclusiv pentru regiunea transnistreană, șeful Cabinetului de miniștri a subliniat că Chișinăul așteaptă de la Tiraspol lista completă de beneficiari ai gazului umanitar.

,,În așa fel încât să ne asigurăm că doar cetățenii din stânga Nistrului și companiile care produc produse de baze, mă refer la lapte, carne, pâine etc. pot beneficia de acest gaz umanitar. Chișinăul va urmări foarte atent ca aceste resurse energetice umanitare care vin din finanțarea gratuită a Uniunii Europene să nu poată fi utilizată pentru industria mare”, a spus Dorin Recean.

Comisara europeană pentru extindere, Marta Kos, care va întreprinde săptămâna viitoare o vizită în Republica Moldova, susține că pachetul de sprijin este un semn al solidarității UE față de toți locuitorii Republicii Moldova.

,,Salutăm acordul privind oferta UE privind pachetul de asistență de urgență de 30 de milioane de euro pentru Moldova. Această ofertă este un semn al solidarităţii UE faţă de toţi oamenii din Moldova, inclusiv din regiunea transnistreană. Aștept cu nerăbdare să vizitez Moldova”.

Reprezentanții regimului de la Tiraspol, care anterior au condiționat acceptarea sprijinului, solicitând Uniunii Europene să ,,împartă în mod clar resursele destinate” malului stâng și malului drept al Nistrului, nu au reacționat până în acest moment. Între timp, unii experți în domeniu spun că pe termen scurt este o soluție cumpărarea energiei electrice de pe bursă pentru malul drept, dar aceasta nu este atât de convenabilă pe termen lung și implică costuri mai mari față de energia electrică pe care o cumpăra Chișinăul de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan.

,,Dacă lucrează și funcționează în mod normal Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan moldovenească din stânga Nistrului, aceasta oferă energia electrică cea mai ieftină pentru întreaga republică: malul drept și malul stâng al Nistrului. De asemena, această centrală are capacități suficiente și pentru a exporta energie atât în Ucraina, cât și în România, cât și în alte țări”, a spus Sergiu Ungureanu, expert în domeniul energetic.

,,Dacă s-ar fi produs energie electrică la Cuciurgan și pentru malul drept asta ar fi scăzut cumva presiunea pe importurile din România. Ar fi bine ca Guvernul să explice cum vor evita pe viitor acest risc că nu vom avea capacitatea comercială și va trebui să importăm în regim de avarie din România”, a spus Eugen Muravschi, expert asociat al Comunității WATCHDOG.MD.

Muravschi afirmă că acest sprijin european oferit, inclusiv pentru regiunea separatistă reprezintă o premisă pentru îndepărtarea ei de Rusia și reintegrarea Republicii Moldova.

,,Creează premisa, să zic, așa de a tăia cordonul ombilical dintre Tiraspol și Moscova ca regiunea să nu mai fie dependentă și întreținută de Rusia, dar deja să fie dependentă de Republica Moldova. Respectiv, asta într-adevăr, creează o premisă pentru eventualul proces de reintegrare. Procesul de reintregire depinde și de voința autorităților de la Chișinău, depinde de atitudinea Rusiei, să nu uităm că în Transnistria există totuși și soldați ruși”.

În data de 27 ianuarie, premierul Dorin Recean a anunțat că UE oferă un pachet de sprijin pentru depășirea crizei energetice, care vizează trei elemente, printre care un grant de 30 de milioane de euro, iar Comisia Europeană a precizat că acesta vine în contextul în care regiunea transnistreană ,,trece printr-o criză energetică severă deoarece Rusia a decis să oprească livrările de gaze”. Din 1 ianuarie 2025, regiunea separatistă transnistreană a rămas fără gaze rusești, după ce Ucraina a refuzat să prelungească contractul de tranzit. La rândul său, Gazprom companie controlată de Kremlin, refuză să livreze gaze în stânga Nistrului prin alte conducte, invocând o pretinsă datorie care nu a fost confirmată de un audit internațional realizat la inițiativa Republicii Moldova.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu