NOUTĂȚI

Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici” a fost dotat cu spații educaționale moderne și echipamente IT

Compus de Redacția STAR

Peste 1 000 de elevi de la Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici” din Chișinău vor învăța în condiții moderne. Marți, 8 septembrie, a fost inaugurat un spațiu educațional multifuncțional și șase laboratoare dotate cu mobilă și echipamente. Modernizarea instituției face parte din proiectul „Învățământul superior din Moldova”, finanțat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare.

,,Aveți posibilitatea să vedeți niște mine, mine de sare’’.

Corina Dima, profesoară de geografie, susține că la orele de geografie elevii ar putea descoperi virtual structura Pământului și a Soarelui, astfel încât să înțeleagă fenomenele mult mai bine, cu ajutorul ochelarilor VR 3D.

,, Din propria experiență pot să spun că era dificil trebuia să caut diverse videouri ca să le arăt cu are loc un fenomen sau un proces sau diverse planșe, niște idei, experimente ca ei să înțeleagă acest proces. Acum este mult mai simplu putem accesa un video 3D și ei singuri pot să pătrundă în acel proces, fenomen’’.

,,Avem această tabletă plus sistem de video conferință care ne permite să ne conectăm cu specialiști din afara instituției noastre și de peste hotare ce am încercat și s-a primit cu succes și calculatoare moderne blocuri care ne ajută totalmente, și sigur acești roboți care ne ajută să învățăm programarea’’, a spus Dorin Lazăr, profesor de informatică.

Calculatoarele și echipamentele vechi erau un impediment serios pentru asimilarea materiilor, spun elevii.

,,Noi studiam în metoda standard cu lucru cu calculatorul. Calculatoarele erau vechi și foarte de complicat de lucrat cu ele și domnul Dorin se chinuia mult să ne explice, dar luând în considerație schimbarea designului în colegiu a fost un salt major’’.

,,Aceste tehnologii ne ajută să facem un pas spre modernizarea lecțiilor interactive. Putem face cursurile de robotică care este un pas spre codare, spre învățare mult mai lateral’’.

,,Ne ajută deoarece vedem totul în lumea virtuală e mult mai ușor de văzut prin ei decât doar prin carte și plus la asta mai vedem și alte locuri geografice, e mult mai ușor de cât cartea, fiindcă sunt mai multe surse de informare’’.

În cadrul acestui proiect, Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici” a fost dotat cu 15 calculatoare, 15 tablete grafice, 41 de ochelari VR și mobilier nou.

,,Este important că au fost elaborate 22 de suporturi de curs, fiindcă atunci când elevii învață au nevoie de un suport la disciplina de specialitate și desigur instruirea cadrelor didactice, începând cu luna august, începând cu luna septembrie au fost instruite la utilizarea instrumentelor digitale’’, a spus Victoria Bercu, director Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici”.

Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării menționează că scopul acestui proiect este de a îmbunătăți abilitățile elevilor astfel încât acestea să corespundă cu cerințele pieței, dar și de a majora numărul de elevi înscriși în domeniul pedagogic.

,,Ne-am bucurat să avem un proiect în cadrul acestui colegiu de peste 800 de mii de euro. Acest proiect cuprinde întregul lanț valoric în cadrul unui program de formare profesională pedagogic, aici ne referim într-adevăr la spații renovate vorbim despre huburi deschise. Foarte valoros în acest proiect dotarea cu toate tehnologiile importante pentru asigurarea procesului educațional’’, a spus Galina Rusu, secretar de stat MEC.

Proiectul „Învățământul Superior din Moldova” este implementat de Ministerul Educației și Cercetării în perioada 2020 – 2025, în colaborare cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare. Suma creditului acordat Republicii Moldova pentru implementarea acestui proiect este de 35,7 milioane de euro. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu