Ne așteaptă zile și nopți toride. Meteorologii au emis cod roșu, cea mai înaltă avertizare de caniculă pe întreg teritoriul țării. Avertizarea meteorologică va intra în vigoare vineri și va fi valabilă până în data de 17 iulie. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în această perioadă temperaturile pot ajunge până la 40°C și mai mult, în unele regiuni.
,,Cod portocaliu se prognozează pentru raioanele de nord unde temperaturile maxime ale aerului vor atinge valori cuprinse intre 36-38 de grade și cod roșu se prognozează în restul teritoriului unde temperature maximă va crește până la 39-40 de grade. Temperaturile minime în cea mai mare parte a țării nu vor coborâ sub 20 de grade”, a spus meteorologul Natalia Gherasim.
Medicii spun că temperaturile foarte ridicate pun în pericol sănătatea oamenilor, iar cei mai vulnerabili sunt copiii, femeile însărcinate, persoanele în etate, persoanele cu boli cardiovasculare şi pacienţii cu afecţiuni cronice.
,,Are loc o dilatare vasculară intensă pe timp de caniculă și din cauza transpirației ambundente organismal are tendința de a se deshidrata mai repede. Acțiunea directă a razelor solare tot are un efect negativ care poate provoca iritații la nivelul pielii, arsuri și insolație”, susține medicul Lăcrimioara Dimov.
După o expunere îndelungată la soare, medicii ne recomandă să fim atenți la unele simptome.
,,Cum ar fi, pierderi de conștiență, hipertermie, adică ridicarea bruscă a temperaturii corpului, pierderea echilibrului, dureri de cap, vomă dereglări de vedere. Să se retragă cât mai urgent într-un spațiu ferit de raze solare și răcoros. Neapărat să bea apă, dar nu în cantități mari într-un timp scurt, cu înghițituri mici și cât mai frecvent pentru a evita acest colaps de dilatare a vaselor și scăderea tensiunii”.
Insolația poate provoca halucinații, stare de șoc și chiar comă, spun medicii. Medicii le recomandă oamenilor să evite expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18, să poarte pălării și haine lejere de culori deschise, preferabil din stofe naturale. Medicii mai recomandă pe timp de caniculă evitarea consumului de produse animaliere, produse procesate, consumul de cafea, băuturilor alcoolice și a băuturilor fierbinți.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă părinții să nu lase copiii în spații închise, neaerisite, precum și în automobile parcate la soare. Să-şi monitorizeze copiii aflați în preajma lacurilor și râurilor și să nu le permită scăldatul de unii singuri.
Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, de la începutul săptămânii au fost înregistrate trei cazuri de insolație la doi bărbați și o femeie cu vârsta cuprinsă între 35 și 40 de ani.
Lasă un comentariu