NOUTĂȚI

Cincizeci și șapte de studenți de vârsta a treia și-au primit diplomele de absolvire. Cursurile au fost organizate la USM

Compus de Redacția STAR

Cincizeci și șapte de studenți de vârsta a treia și-au primit diplomele de absolvire. Cursurile au fost organizate la USM de studenți din prima promoție a Universității pentru seniori și-a luat diplomele la care unii dintre ei au visat o viață. Îmbrăcați în mantii și cu toca pe cap, absolvenții cu vârsta de peste 60 de ani au primit diplomele în aplauzele familiei, prietenilor, dar și în prezența ministrului Muncii și Protecției Sociale.

Grigore Frinea a absolvit în tinerețe Universitatea Tehnică din Moldova și a muncit o viață în domeniul ingineriei. Însă, odată ce s-a pensionat, a înțeles că întâmpină diferite obstacole în folosirea tehnologiei digitale și a decis să se înscrie din nou la universitate. Bărbatul este mulțumit de cunoștințele obținute.

,,Universitatea de vârsta a treia a fost că ascultând radioul și am decis să iau parte ca să studiez mai mult partea digitală fiindcă la vremea noastră nu am tras atenția, că îmi părea un lucru nefolositor dar la moment am înțeles că fără dânsul nu putem și am hotărât și eu să studies mai profund ca să mă pot folosi. Să zic așa calculatoarele, telefoanele mobile, lucrările care să le putem aface prin telefon, transferul de bani, cardurile bancare asta a fost inspirația și s-a primit. Multumesc tuturor celor care au contribuit la învățătura aceasta”.

Galina Paric, fostă însoțitoare de bord, spune că nu a reușit de una singură să învețe să folosească calculatorul, dar acum poate să își achite facturile online, să facă fotografii și a legat o prietenie strânsă cu colegii de universitate.

,,Prietena mea de bancă și eu ne-am împrietenit cu mai mulți colegi din Ucraina, Rusia, Moldova și din alte naționalități. Mă duc la nepoței să le spun că bunica a terminat și că are documentul, pe care o să-l pun pe perete, ca să vadă că nu e niciodată prea târziu să înveți, chiar și la 61 de ani”.

,,Eu mi-am luat abilitățile pe care le doream, le-am însușit foarte bine și mă descurc. Înainte, trebuia să apelez la anumite situații și să fiu ghidată de fii, dar ei nu aveau timp și erau puțin iritați „ia pune mâna și învață”.

    Olga Brașoveanu a absolvit Colegiul de Comerț, dar și-a dorit toată viața să meargă la universitate, iar acum visul a devenit realiate.

    ,,Nu am avut universitate, iar acum am, este o mândrie pentru mine și pentru copii mei și pentru nepoții mei. Bunica deja este o bucurie”.

    Cu emoții și cu flori au venit la eveniment copiii și nepoții absolvenților.

    ,,Am venit să o felicităm pe scumpa noastră mămică cu această ocazie și să îi urăm mult success în continuare, să se bucurie de aceste, cunoștințe noi în primul rând digitalizarea carea este foarte important pentru vârsta a treia care cu părere de rău au trăit în alte timpuri unde nu era digitalizarea aceasta în masă, acum vrei nu vrei trebuie să te deprinzi cu ceea ce se cere pe piață. Sper că mai ușor se va încadra și în serviciu”.

    ,,Pentru dânsa a fost foarte interesant să aibă abilități noi și să poată singură să se descurce cu calculatorul, iar noi ne bucurăm pentru ea”.

    Prezent la ceremonie, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, susține că programul este important pentru dezvoltarea viitorului țării.

    ,,Noi, în continuare, o să reinventăm acest concept și o să reinventăm așa-numitul program de masterat și doctorat. Sper că, pe lângă cunoștințele și capacitățile noi pe care le-ați căpătat aici, un lucru extrem de valoros se referă la relațiile pe care le-ați dezvoltat. În RM sunt foarte multe provocări, dar prin exemplul dumneavoastră noi nu avem nicio scuză. Trebuie să mergem doar înainte și să ne luptăm pentru proiectul nostru de țară”.

    La final, absolvenții seniori au aruncat toca, au mâncat tort și s-au prins în dans.

    Proiectul a fost unul pilot pentru țara noastră. Pe parcursul a 2 semestre, studenții seniori au urmat cursurile „Dezvoltarea abilităților digitale” și „Starea de bine și comunicarea între generații” predate atât în limba română, cât și în limba rusă. Din toamnă urmează să se deschidă Universitatea pentru Vârsta a 3-a în Cahul și Bălți.

    Despre autor

    Redacția STAR

    Lasă un comentariu