În cazul unei eventuale crize energetice și umanitare în Transnistria după expirarea acordului dintre Ucraina și Rusia privind tranzitul gazelor rusești către Europa, Chișinăul va ajuta cetățenii din regiunea separatistă, afirmă vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Oficialul susține că prin declanșarea crizei se dorește ,,discreditarea concomitentă a Chișinăului și Kievului”.
,,Se lucrează la scenarii privind ajutarea populației pe diferite categorii. Ministerul Sănătății pe domeniul lui, Ministerul Muncii și Protecției Sociale pe domeniul lui. Ieri am avut o discuție pe plaftoma parlamentară la care am invitat și primarii din zona de securitate. În cazul în care va fi o lipsă de gaze pentru regiunea transnistreană vom acționa conform protocoalelor care sunt stabilite”.
Întrebat cum comentează afirmațiile așa-ziselor autorități de la Tiraspol potrivit cărora Chișinăul „nu a întreprins paşi” pentru a ajunge la acorduri cu Federaţia Rusă şi Ucraina privind livrarea gazelor pe malul stâng al Nistrului, vicepremierul Oleg Serebrian a afirmat că acestea nu corespund realității.
,,Chișinăul face mai mult decât poate și-ar dori Tiraspolul pentru că efectiv suntem în discuții și cu partenerii noștri externi și pe interior facem, ieri spuneam am avut discuție, și pe această platformă parlamentară. Prin faptul că Tiraspolul aduce aceste acuzații se demonstrează încă o dată că este o vorbă de acțiune orchestrată și că toată această ipotetică posibilă criză umanitară nu este altceva decât o acțiune de discreditare a Chișinăului și Kievului concomitent. Asta este tot ce se caută prin această posibilă criză energetică și umanitară ”.
Vicepremierul Oleg Serebrian subliniază că insinuările conform cărora Kievul s-ar face vinovat de această situație sunt neîntemeiate, arătând indirect cu degetul către Gazprom, compania rusă controlată de Kremlin, care nu a făcut rezervări pentru capacitatea de transport a gazelor prin gazoductul transbalcanic pentru luna ianuarie. Astfel, aceasta nu va putea livra gaze către regiunea separatistă Transnistria după expirarea acordului.
,,Această încercare inabilă a unora de a pune responsabilitatea pe seama Kievului este din punctul meu de vedere jignitoare și imorală. Kievul a anunțat de mai bine de un an de zil deci se știa foarte clar că nu va fi prelungit acest contract. Gazul poate să ajungă în Republica Moldova, problema este că se schimbă itenerarul de pe cel estic pe cel sudic. Acum cine blochează acest transfer de gaze?! Ucraina blochează ca să nu fie posibil?! De ce nu s-au blocat rezervele necesare prin conducta transbalcanică?”.
Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constatin Borosan, subliniază că Chișinăul are rezerve de gaze pentru începutul anului viitor, dar nu și Transnistria care riscă să rămână fără gaze rusești.
,,Pe malul drept al Nistrului sunt achiziționate toate volumele necesare, mai mult decât atât sunt și stocuri, iar de la 1 ianuarie vom avea circa 110 milioane metri cubi de stocuri de gaze naturale. Vorbim de o situație legată de malul stâng, fiindcă nu are capacitate, experiență, cunoștințe, instrumente de a achiziționa gaze naturale din alte surse decât Gazprom. Noi pe malul drept ne-am îngrijit și am implimentat pachete energetice, am instituit burse de energie”.
Dar compania rusă nu are motive să suspende livrările de gaze către Transnistria, unde se află Centrala termoelectrică de la Cuciurgan care produce energie electrică, inclusiv pentru Chișinău care acoperă astfel o mare parte din consum și care o cumpără la un preț relativ scăzut. Iar dacă nu va fi livrat gaz rusesc, aceasta va funcționa cu cărbune inițial, apoi vor fi întreprinse alte acțiune, mai spune reprezentatul ministerului de resort.
,,În 2019 deja a fost semnat un amendament la contract care să permită livrarea gazelor naturale prin rută alternativă transbalcanică. Contractual, comercial, tehnic. Gazprom are la dispoziție toate instrumentele și obligația să o facă”.
Transnistria ar putea rămâne fără gaze rusești și Chișinăul fără energie electrică, după ce acordul dintre Ucraina și Rusia privind tranzitul gazului rusesc către Europa nu va mai fi valabil de la începutul anului viitor. Chișinăul reiterează că actualul contract cu Gazprom prevede livrări până la granița Republicii Moldova. În schimb, compania rusă susține că este gata să livreze gazul prin rute alternative, invocând achitarea unei datorii de 709 milioane de dolari, sumă care nu a fost confirmată de auditul realizat de autoritățile moldovene, dar care nu este recunoscută de Gazprom. În această situație, Republica Moldova a intrat în data de 16 decembrie în stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile.
Lasă un comentariu