Chișinăul ia în calcul identificarea unor ONG-uri internaționale care să trimită ajutoare umanitare în regiunea transnistreană în condițiile în care regimul de la Tiraspol a refuzat până acum orice sprijin din partea autorităților constituționale. De exemplu, separatiștii nu au fost de acord ca pacienții în stare gravă să fie transportați în spitalele de pe malul drept, chiar dacă instituțiile medicale din regiunea transnistreană pot fi afectate de pene de curent. Nici ambulanțele nu au acces în stânga Nistrului.
,,Discutăm cu parteneri de dezvoltare inclusiv posibilitatea identificării unor organizații neguvernamentale internaționale care să meargă cu ajutor umanitar în regiunea transnistreană atât timp cât, cum spuneam, există acest refuz categoric din partea Tiraspolului de a accepta ajutoarele (propuse de Chișinău n.r.). Ca să fie foarte clar, acest refuz nu este al Tiraspolului, este refuzul Kremlinului. Tiraspolul nu decide dacă poate sau nu să accepte ajutor”, spune Maia Sandu.
Chișinăul a anunțat regimul de la Tiraspol încă din luna noiembrie că e gata să trimită în stânga Nistrului generatoare, medicamente și alte bunuri de strictă necesitate. Între timp, liderul separatist de la Tiraspol a decis să meargă la Moscova, pentru a discuta cu rușii despre criza umanitară din regiune. Criză pe care a provocat-o chiar Kremlinul, cum declară atât analiștii, cât și Chișinăul.
,,Cunosc despre vizita lui Krasnoselski la Moscova. Aceasta este încă o dovadă că Chișinăul nu este un impediment pentru identificarea unei soluții. Noi ne dorim cât mai repede ca oamenii din regiunea transnistreană să aibă curent, căldură și apă. Respectiv, dacă această vizită rezolvă problema, nu are decât să o rezolve”.
Chișinăul nu știe dacă rușii ar intenționa să reia livrările de gaze în stânga Nistrului, chiar și la volume mai mici.
,,Nu putem să știm, nu avem nicio comunicare oficială din partea Gazpromului. Noi ținem conducta deschisă, așa cum am spus de fiecare dată. Chișinăul nu reprezintă un impediment pentru tranzitul gazelor spre malul stâng.”
De la 1 ianuarie, Rusia a sistat livrările de gaze naturale în regiunea transnistreană, provocând o criză umanitară, cum este catalogată de Chișinău. Oamenii au rămas fără apă caldă și încălzire. Pe lângă asta, locuitorii din regiune se confruntă cu pene de curent care pot dura și cinci ore consecutiv. Totodată, mai multe întreprinderi și-au sistat activitatea, pentru că Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan produce curent pe bază de cărbuni, la o capacitate scăzută.
Lasă un comentariu