Acord istoric între Republica Moldova şi Italia. Cetățenii moldoveni care au lucrat sau lucrează în Italia și solicită pensie italiană vor putea include în stagiu și perioadele de muncă din Republica Moldova. Un acord bilateral în acest sens va fi semnat joi, 31 octombrie, la Roma.
Anunţul a fost făcut de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a semnat un decret privind oferirea împuternicirilor ministrului Muncii, Alexei Buzu, care va semna acordul. Acordul prevede şi beneficii pentru moldovenii care au lucrat în Italia însă au revenit în țară, astfel ei vor putea obține o pensie care va include și anii de muncă din Italia.
„Dragi moldoveni din Italia, avem o veste foarte bună pentru toți cetățenii noștri care muncesc în Republica Italiană! În curând, cetățenii care au lucrat sau lucrează în Italia și solicită pensie italiană vor putea include în stagiu și perioadele de muncă din Republica Moldova. De asemenea, cetățenii noștri care s-au întors în țară vor putea beneficia de pensie care va include și anii munciți în Italia. Am depus toate eforturile pentru a reuși semnarea acestui acord cât mai repede, pentru că este esențial ca moldovenii noștri plecați peste hotare să fie protejați și să beneficieze de pensia pe care o merită’’.
Semnarea acordului vine ca rezultat al unui act semnat dintre președinta Maia Sandu și ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, în iunie 2021, privind cooperarea în domeniul securității sociale. Conform documentului, fiecare stat calculează și achită pensia proporțional perioadei de asigurare, realizate pe teritoriul propriu și doar în baza contribuțiilor achitate legal. În ultimii 20 de ani, Italia a ratificat doar trei acorduri bilaterale de securitate socială. Printre acestea se numără și Acordul cu Republica Moldova, semnat în 2021 și intrat în vigoare în 2023. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 200 de mii de cetățeni moldoveni lucrează în Italia. Astfel comunitatea moldovenilor în Italia fiind una dintre cele mai mari din diaspora.
Lasă un comentariu