NOUTĂȚI

Cel puțin 25 de alegători de la azilul de bătrâni din Comrat au fost manipulați să voteze în favoarea lui Alexandr Stoianoglo

Compus de Redacția STAR

Cel puțin 25 de alegători de la azilul de bătrâni din Comrat au fost manipulați să voteze în favoarea candidatului înaintat de PSRM, Alexandr Stoianoglo și să se expună împotriva referendumului privind integrarea în UE în cadrul scrutinului electoral din 20 octombrie. Imaginile video au fost înregistrate de către reprezentanții Promo-LEX. Din acestea se vede cum membrii biroului electoral responsabili de urna mobilă, care sunt și angajați ai azilului au aplicat ștampila în locul alegătorului.

Vârstnicii au fost întrebați de medicul care îi însoțea dacă vor să intre în Europa sau să „rămână acasă”, iar la final acesta aplica singur ștampila la secțiunea „Nu”, indiferent de răspunsul alegătorului. La rândul său, conducerea azilului de bătrâni susține că alegătorii au fost ajutați de medic întrucât aceștia au deficiențe de vedere. Potrivit poliției dacă persoanele din imaginile surprinse de Promo-LEX vor fi găsite vinovate de falsificarea rezultatului votului, acestea riscă amendă de până la 57.500 de lei sau până la 5 ani de închisoare.

,,(medicul) -Pentru cine vom vota? Pentru Europa? Sau stăm acasă?
(alegătorul) – Pentru cine o să spuneți.
(medicul) – Pentru Europa sau nouă ne este bine acasă? Bine’’.


Din imaginile video înregistrate se vede că alegătorii din cadrul azilului de bătrâni, care au solicitat urna mobilă, nu au acces la secretul votului. Medicul, care face parte din biroul electoral din acea circumscripție aplică ștampila înainte ca alegătorul să spună pentru ce candidat își oferă votul.

,, (medicul) Trebuie să votezi pentru un singur candidat. Pe cine îl alegi?
– De unde să știu eu.
– În listă este Stoianoglo, Sandu, Usatîi’’.

Iar în ceea ce privește referendum același alegător a spus că susține parcursul european al Republicii Moldova, însă medicul a decis să aplice singur ștampila în dreptul opțiunii „NU”, deși i-a spus alegătorului că a aplicat ștampila în dreptul opțiunii „DA”.

,, (medicul)- Încă un buletin mai este. Europa sau acasă rămânem?
(votant) – Da, da votez.
(medicul) – Mergem în Europa’’.


 Până a începe procesul de votare în cadrul azilului de bătrâni, observatorul Promo-LEX l-a avertizat pe medic că va filma procesul.

,,Vreau să vă avertizez că eu voi filma, deoarece mi se permite în cadrul procesului meu de lucru.
(medicul)- Mulțumesc că m-ați avertizat’’.


Directorul de Programe Promo-Lex, Nicolae Panfil, susține că aceste încălcări pot fi calificate drept fraudarea voturilor.

,,Un caz unde este încălcat secretul votului la cel puțin 25 de alegători. Acest caz a fost sesizat de către Promo-LEX chiar duminică. Situația avut loc la secția de votare numărul 5, circumscripția UTAG în Comrat la o casă de bătrâni, unde membrii biroului electoral s-au prezentat cu urna mobilă pentru ca aceștia să voteze. O persoană care activează în cadrul acelui centru ar fi ajutat mai multe persoane să voteze, ajuta cu ghilimele de rigoare. Din video vedem că persoana respectivă votează fără ca acei alegători să-ți expună opțiunea lor’’.

 Contactată telefonic de ONE TV, directoarea azilului de bătrâni din Comrat, Galina Casîm ne-a spus că medicul a ajutat vârstnicii să-și exercite dreptul la vot pe motiv că unii dintre ei nu văd.

,,Așa ceva nu poate să fie. Bătrânii sunt nevăzători și poate ei îi șopteau la ureche pentru cine să voteze și medicul poate îi arăta unde să voteze. Nu poate să fie ca medicul să-i spună pentru cine să voteze. Noi nu avem apartenență politică. Sunt oameni nevăzători și el este medic și are dreptul să-i ajute’’.

Potrivit responsabililor Promo-LEX în acest caz a fost sesizată Comisia Electorală Centrală și Inspectoratul General al Poliției.

,,Este o fraudă electorală în limita ceea ce numim secretul votului și votul în locul altei persoane. Din acest motiv ne-am adresat Poliției, dar în special CEC-ului, deoarece ar putea să se mai ia măsuri în pregătirea pentru turul doi pentru ca aceste reguli să fie respectate, iar cetățenii să se bucure de un vot secret și liber exprimat’’.

Potrivit poliției, persoanele responsabile de procesul electoral la azilul de bătrâni din Comrat sunt cercetate penal pentru comiterea infracțiunii de ,,falsificare, prin orice mijloace, a rezultatelor votării”. Dacă vina acestora va fi demonstrată, aceștia riscă amendă de până la 57 500 de lei sau până la 5 ani de închisoare.

Am încercat să obținem un comentariu de la serviciul de presă al Comisiei Electorale Centrale referitor la acest caz, însă nimeni nu ne-a răspuns nici mesaje și apeluri telefonice. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu