NOUTĂȚI

Cea mai mare donație de cărți în limba română a ajuns în țara noastră. Peste 100.000 de volume, achiziționate de DRRM

Compus de Redacția STAR

Trei sute de biblioteci din țara noastră își vor reînnoi stocurile de carte datorită unei donații din partea României, care a oferit 100.000 de volume în format fizic și digital. Cărțile au fost achiziționate de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, cu o investiție de aproximativ 16 milioane de lei.

Ceremonia de donare a avut loc joi, 10 octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale, unde au ajuns cele opt camioane cu mii de volume. Prezent la eveniment, secretarul de stat al DDRM, Adrian Dupu, a remarcat că această donație va crea un pod cultural între cele două maluri ale Prutului

,,Ne bucurăm că putem să venim în sprijinul iubitorilor de carte, cititorilor din toate colțurile țării. Prin acest lucru, dorim să consolidăm relația specială dintre România și Republica Moldova. Sper ca aceste cărți să ajungă pe mâinile a cât mai mulți copii, tineri și vârstnici deopotrivă’’.

Special pentru telespectatorii ONE TV, Adrian Dupu a oferit câteva recomandări de lectură și a dezvăluit ce titluri are în biblioteca sa personală.

,,Andrei Pleșu „Despre bucurie în Est și în Vest și alte povestiri”. Andrei Pleșu este unul dintre cei mai preferați scriitori din România și am citit mai mult din cărțile sale’’.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a subliniat importanța donării făcute de România.

,,Eu așa m-am uitat mai atent și l-am zărit pe Neagu Djuvara, e foarte bun, un istoric extraordinar, m-am uitat acolo că istoria e mai aproape de mine și alte titluri extraordinare. Noi vă promitem să le citim pe toate și așteptăm următorul lot’’.

La rândul său, ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu, a afirmat că cele o sută de mii de volume donate bibliotecilor din țara noastră reprezintă o adevărată investiție în viitorul Republicii Moldova.

,,Viitorul nu există fără cultură, limbă, istorie, tradiție. Această donație de carte exact asta cuprinde – cultura noastră, limba noastră, istoria și tradițiile noastre. Este un proiect care se înscrie armonios în tot ceea ce a făcut și face România pentru Republica Moldova’’.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, susține că această inițiativă va permite oamenilor să își consolideze atât identitatea românească, cât și pe cea europeană.

,,Anume din biblioteci se va răspândi acel spirit de patriotism, acel spirit de implicare socială, care toate împreună, într-un sigur cuvânt, se numesc cultură’’.

Directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei a precizat că datorită acestui proiect cultural, bibliotecile din țară vor atrage mai mulți cititori în săli.

,,Este o carte nouă, este o carte valoroasă. O parte din ea reprezintă clasicii literaturii române, sunt enciclopedii, dicționare, cărți de dezvoltare personală, dar și cartea autorilor contemporani’’.

Bibliotecarii din mai multe regiuni ale țării spun că sunt nerăbdători să răsfoiască volumele donate și se așteaptă la cozi de cititori în fața bibliotecilor.

,,Acum cartea este în capul mesei. A fost acea perioadă când mulți apelau la internet, iar acum nu vor s-o citească de pe internet. Într-o zi a venit un domn sala a fost arhiplină și zice că încă n-am stat la rând la bibliotecă, iată așa se întâmplă în zilele noastre’’.

,,Așteptăm cu nerăbdare să primim loturile și să le împărțim prin sate’’.

,,În teritoriu, în bibliotecile din țară este ca pâinea cea caldă. Avem speranța ca tânăra generație va fi cea care va beneficia prima de această carte’’.

„Cărți în limba română pentru bibliotecile din Republica Moldova” este cel mai amplu proiect cultural realizat de România în Republica Moldova în ultimii 30 de ani.

Acest material jurnalistic este realizat în cadrul proiectului „Promovarea avantajelor aderării Moldovei la UE prin exemplul experienței României”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material jurnalistic nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu