NOUTĂȚI

Cea de-a doua etapă a negocierilor de aderare a fost inițiată miercuri la Chișinău, cu participarea comisarului european, Oliver Varhelyi

Compus de Redacția STAR

Startul celei de-a doua etape a negocierilor de aderare a Moldovei la UE, screening-ul bilateral a fost dat miercuri la Chișinău de Comisarul European pentru Extindere și Vecinătate Oliver Varhelyi și viceprim-ministra pentru Integrare Europeană Cristina Gherasimov. La această etapă, care ar putea dura în jur de 18 luni, echipa de negociere de la Chișinău le va explica omologilor din Comisia Europeană legislația Republicii Moldova și nivelul de aliniere a acesteia la regulile și standardele Europene.

Este pentru prima dată când această etapă se începe în țara candidată pentru aderarea la UE și nu la Bruxelles. În acest sens, o delegație din experți ai Comisiei Europene se vor afla timp de două zile la Chișinău.

Prima sesiune de lucru a început cu Capitolul 5, „Achiziții publice”, care face parte din Clusterul 1, denumit „Valori fundamentale”. Comisarul European a subliniat că datorită noilor reguli de aderare la UE, Republica Moldova va putea beneficia de piața unică a blocului comunitar imediat ce va fi capabilă să se alinieze la criteriile Uniunii Europene.

„Datorită screening-ului vom putea vedea domeniile în care sunteți capabili să puneți în aplicare regulile noastre, așa încât să beneficiați deja de piața unică. Transparența, corectitudinea și principiul raportului calitate-preț pe care Capitolul 5 le aduce ar trebui să vă ofere, probabil, acces la piețele publice europene, pe măsură ce aplicați aceleași reguli”, a spus Oliver Varhelyi, comisar european pentru extindere și vecinătate.

Șefa negociator pentru aderarea Republicii Moldova la UE, Cristina Gherasimov a subliniat mesajul puternic pe care îl transmite UE prin decizia de a organiza prima ședință de screening bilateral la Chișinău și nu la Bruxelles.

„Pentru noi din nou este un semnal foarte puternic al Comisiei Europene, al statelor membre că sunteți deschiși să ne cunoașteți nu doar pe hârtie dar și în viața reală. Asta cred că o să dea dovadă încă odată că cetățenii Republicii Moldova sunt cu adevărat cetățeni europeni și noi ținem foarte mult la procesul nostru de aderare accelerată la UE”.

Gherasimov a reiterat că screening-ul bilateral este cu adevărat piatra de căpătâi a procesului de negociere propriu zis.

„O să ne ajute să înțelegem acest proces mai bine. Unde suntem în procesul nostru de aderare, cât suntem de pregătiți, care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgem și să ne ajute să ne organizăm și de partea noastră în Republica Moldova și la Bruxelles pentru următorii pași care urmează să-i implementăm în așa fel ca să reușim să ne aliniem legislația națională la regulile și standardele Uniunii Europene ”

Comisarul pentru extindere a Uniunii Europene, Olivet Varhelyi a subliniat că aplicarea regulilor capitolului 5, „Achiziții Publice”, va însemna că Republica Moldova va putea atrage mai repede fondurile europene. Totodată Varhelyi subliniază că capacitatea de atragere a fondurilor europene va depinde în primul rând de capacitățile administrațiilor moldovenești.

„Cred că subiectul pe care va trebui să îl abordați în aceste discuții este cum veți putea pune în aplicare aceste reguli. Prin urmare, consolidarea capacității administrative va fi un subiect și mai important, deoarece nu este vorba doar de normele necesare pentru a fi preluate, ci și de faptul că acestea trebuie să fie aplicate pe deplin.”

Acquis-ul comunitar desemnează totalitatea drepturilor și a obligațiilor comune care decurg din statutul de stat membru al Uniunii Europene și conține peste 150.000 de pagini pe care delegația moldovenească trebuie să le armonizeze. Până la sfârșitul acestui an, Biroul pentru Integrare Euopeană planifică să finalizăm toate reuniunile de screening bilateral pe capitolele din Clusterul 1 care, pe lângă capitolul 5, mai este alcătuit din Capitolul 23 care se referă la sistemul judiciar și drepturile fundamentale, Capitolul 24 – care este despre justiție, libertate și securitate precum și Capitolul 32, despre „Controlul financiar”

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu