NOUTĂȚI

Cazurile de gripă și infecții respiratorii, în creștere, numărul pacienților fiind cu 43 la sută mai mare

Compus de Redacția STAR

Cazurile de gripă și infecții respiratorii sunt în creștere, numărul pacienților fiind cu 43 la sută mai mare față de săptămâna trecută, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Cele mai multe persoane infectate – 237 sunt din Chișinău. Medicii de familie spun că cele mai afectate sunt persoanelor cu boli cronice și a cele care nu și-au administrat vaccinul antigripal.

,,- Ce vă deranjează la moment? -Durerile de cap, grețuri, febră. -Ați avut și vome? -Da și vome”.

Elena Brăguța, în vârstă de 75 de ani, a avut mai multe zile febră care nu ceda, ceea ce a îngrijorat-o.

,, – Câte zile ați stat acasă cu febră? O săptămână am stat, 5-6 zile, trei zile chiar foarte rău m-am simțit apoi mai bine, dar avem amețeli, mă ridicam și cădeam. Eu m-am gândit că asta e gripă așa am avut impresia. – DVS v-ați vaccinat contra gripei? Nu m-am vaccinat împotriva gripei. Eu nu m-am vaccinat că am boli cronice și e și vârsta dar am și o frică”.

Aurelia Zestrea, în vârstă de 74 de ani, acuză de trei zile febră, tuse și dureri de gât . Femeia a venit la medic pentru a preveni eventuale complicații.

,,Foarte multă lume are gripă că am auzit la televizor și la copii și la bătrâni și am fost alertată. nu m-am vaccinat și am fost alertată de cazul acesta fiindcă am boli cronice multe”.

,,- Am venit să trec fluorografia. – Vă simțiți rău? Acuma așa, mai binișor. – -Dar cum v-ați simțit până acum? – Rău. Mă durea gâtul, mușchii”.

Unii spun că se vaccinează în fiecare an, ceea ce îi ajută să treacă mai ușor peste sezonul virozelor.

,,- Știm că spitalele sunt arhipline cu copii care sunt bolnavi de gripă dar datorită vaccinării o să scăpăm de ea. – DVS v-ați vaccinat? – Da. – Și sunteți mai protejată? – Cred că sunt protejată și cred în asta. – Anul acesta nu ați răcit? – Nu, tot bine, tot normal”.

Unii oameni preferă metode tradiționale pentru a se proteja de gripă.

,, – 25 de grame de coniac bei și gata. – Și vă ajută? – La tot! 80 de ani am. – Deci nu vă trebuie medicamente? – Nu, pur si simplu doctorul m-a chemat să trec control medical și gata”.

Maria Mîțu, medic de familie la Asociația Medicală Teritorială, afirmă că în această perioadă predomină infecțiile respiratorii virale.

,,Gripa debutează cu febră înaltă de la 38,5 până la 40 de grade, cu cefalee pronunțată, slăbiciuni generale, astenie, dureri musculare, articulare până la semne de intoxicație generale cum ar fi lipsa poftei de mâncare, grețuri și vome. De obicei în forme ușoare și mediu izolăm pacientul la domiciliu timp de 5-7 zile iar în formele mai grave se spitalizează în staționar”.

Medicii recomandă respectarea măsurilor de protecție pentru a preveni un val de infecții gripală.

,,Igiene riguroasă a mâinilor, purtarea măștilor de protecție, aerisirea încăperilor închise, evident o alimentație echilibrată în vitamine și hidratarea adecvată are un rol foarte important. Și nu uităm să ne adresăm medicului de familie atunci când apar primele semne de boală”.

,,Să evitați locurile aglomerate, să purtați masca de protecție fiindcă dvs sunteți supusă riscului fiindcă aveți boli cronice concomitente”.

Potrivit datelor oferite de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, de la sfârșitul lunii septembrie 2024 până pe 26 ianuarie curent, au fost înregistrate 880 de cazuri de gripă și peste 77.000 de cazuri de infecții virale ale căilor respiratorii superioare.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu