NOUTĂȚI

Când familiile se adună la mese festive, bucuria revederii poate fi umbrită de tensiuni și certuri, avertizează psihologii

Compus de Redacția STAR

Deși au scopul de a aduce bucurie și apropiere, reuniunile de familie din perioada sărbătorilor pot degenera adesea în tensiuni și conflicte. Potrivit psihologilor, subiecte precum politica, nemulțumirile nerezolvate, relațiile personale, banii sau diferențele de viziuni privind creșterea copiilor devin frecvent factori declanșatori ai disputelor.

Spațiul personal redus, valori și stiluri de viață diferite, dar și consumul de alcool sunt factori care încing spiritele, avertizează psihologii.

„La noi, de exemplu, în specific, oamenii s-au dus peste hotare, au luat și alte mentalitate, s-au schimbat ca personalități foarte mult și ei revin înapoi la condițiile care au fost. Aceasta, bineînțeles, creează disconfort și tensiuni. Plus, la asta mai este și problema spațiului personal, în care, de regulă, dacă se adună foarte mulți oameni, este dificil să supraviețuiești zile la rând, așa, unul de altul fiind aproape”, a spus psihologul, Igor Barbarov.

În plus, temele sensibile precum politica, religia sau întrebările incomode despre viața personală pot declanșa reacții neașteptate.

„Politica niciun într-un caz. Asta nu e temă de discuție despre bani. Chiar neamuri de-ale mele, cum stau la masă, iau câteva pahare și e bucluc, gălăgie”.

„Poate cineva are probleme financiare, poate că există unele conflicte la asemenea sărbători nu ar trebui să aduceți în discuție astfel de probleme”.

„Sunt discuții financiare la mese, am observat, cine cât câștigă, cum, unde lucrează, tot cred că nu e la temă. Când te măriți?”.

„Persoanele mai tinere trebuie să accepte persoanele care sunt mai în vârstă și să disocieze părerea de persoană și să vadă, de exemplu, dacă este un comentariu referitor la de ce nu te însori sau nu te măriți, dacă ai suficienți bani, dacă lucrul care lucrezi este ok, să nu vedem asta ca atac, dar să vedem ce este din spate. De exemplu, că asta este o grijă profundă referitor la fiu sau nepot”, a mai spus psihologul.

Pentru a evita conflictele, specialiștii recomandă stabilirea unor limite clare, discuții sincere și evadări scurte din mijlocul tensiunii, atunci când e nevoie.

„În primul rând, noi nu trebuie să vorbim la tu, adică să atacăm că, de exemplu, tu mereu faci așa, tu ești rău când spui asta, când spui asta. Deci noi trebuie să formulăm mesaje adică mie, adică, cumva, eu nu mă simt confortabil cu această temă, putem să nu o discutăm”, a mai adăugat psihologul.

Așteptările nerealiste pot duce la frustrări, iar calmul și comunicarea asertivă sunt esențiale pentru sărbători liniștite. Totuși, atunci când nu sunteți ascultat și atacurile persistă, cea mai înțeleaptă decizie poate fi evitarea contactului cu persoanele toxice, chiar dacă acest lucru contravine normelor sociale.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu